Koning Filip verlengt opdracht van informateur Magnette met een week: “Overleg steen per steen opbouwen”

Koning Filip verlengt opdracht van informateur Magnette met een week:  “Overleg steen per steen opbouwen”

Koning Filip ontving informateur Paul Magnette vanmiddag op het paleis in Brussel. Foto: BELGA

Koning Filip heeft de opdracht van informateur Paul Magnette met een week verlengd tot 25 november. Magnette gaf even later in een persconferentie meer uitleg bij de stand van zaken in zijn zoektocht naar een federale regeringscoalitie, en bleek voorzichtig optimistisch.

Koning Filip stuurde Magnette op 5 november het veld in, daags nadat het preformateursduo Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) gevraagd had om hun opdracht te mogen beëindigen. Zij moesten nagaan of gesprekken voor een regering met N-VA, PS, MR, Open VLD, CD&V en SP.A mogelijk waren, maar dat bleek niet het geval.

Informateur Magnette startte daarop gesprekken met tien partijen: ook Ecolo, Groen, CDH en DéFI werden (opnieuw) betrokken. Magnette heeft elke partij gevraagd vijf of zes prioriteiten toe te lichten. Het optrekken van de werkzaamheidsgraad, klimaatverandering, armoedebestrijding, een betere werking van justitie en veiligheidsapparaat en migratie waren de thema’s die het vaakst terugkwamen. Het communautaire werd telkens per thema bekeken.

“Dialoog op gang gekomen”

Op zijn persconferentie klonk Magnette dan ook gematigd positief. “Er zijn nog talrijke moeilijkheden, maar er is al een dialoog op gang gekomen. Iedereen is zich ervan bewust dat er een moeilijke taak wacht die politieke moed zal vergen.”

“De verbetering van de werkzaamheidsgraad, sociale cohesie, strijd tegen armoede, klimaattransitie, justitie en modernisering van de staat zijn de prioriteiten die we samen hebben besproken. Ik heb zes nota’s opgesteld op basis van de bilaterale gesprekken. Dat daar nog niet is uitgelekt, is een primeur’, aldus een grappende Magnette.

“Steen per steen opbouwen”

Magnette wil deze week ook samenzitten met de sociale partners en belangengroepen in het middenveld om te bekijken of de consensus tussen de partijen over de nota’s ook door hen wordt gedragen. “Nadien zullen we via een reeks bilaterale gesprekken, en misschien multilaterale gesprekken als dat al kan, de nota die ik vanmiddag aan de koning heb gegeven in detail overlopen om de elementen waar een akkoord over is, te laten vooruitgaan.”

Magnette sloot de persconferentie af met een metafoor uit de architectuur. “We moeten eerst sterke funderingen plaatsen, om daarna steen per steen verder op te bouwen.” Maandag brengt Magnette opnieuw verslag uit bij de koning, al sluit de informateur niet uit dat zijn opdracht nog wordt verlengd. Al waarschuwde hij wel dat ons land “geen drie tot zes maanden meer kan wachten”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees