“U bent brandstichter, figuurlijk en bijna letterlijk”: De Clercq haalt uit naar Vlaams Belang

“U bent brandstichter, figuurlijk en bijna letterlijk”: De Clercq haalt uit naar Vlaams Belang

Foto: Belga/FVV

Gent -

“U pookt de boel op en voedt de angst. We hebben gezien in Bilzen waar dat toe leidt.” Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) ging maandagavond in de clinch met Vlaams Belang in de gemeenteraad van Gent. De aanleiding was een debat over een opvangcentrum voor asielzoekers en vluchtelingen in Gent en een project met containerwoningen voor Oost-Europese Roma.

Fedasil haalde deze maand een opvangponton naar Gent om er vanaf december 250 asielzoekers en vluchtelingen op te vangen. Niet ver van de site van de opvangboot, bereidt de Stad Gent ook een project voor met containerwoningen waar een 130-tal dakloze Oost-Europese Roma voor drie jaar opgevangen zullen worden.

De containerwoningen en de opvangboot zorgen voor ongerustheid in de wijk, kaartten Vlaams Belang en N-VA maandagavond aan in de gemeenteraad. De tijd dringt voor het woonproject met Oost-Europese Roma. Tegen eind februari moet de opvang er staan, maar de Stad heeft nog geen beheerder.

Stigmatiseren en viseren

“U bent brandstichter, figuurlijk en bijna letterlijk”: De Clercq haalt uit naar Vlaams Belang
Foto: BELGA

Maar na opmerkingen daarover in de gemeenteraad, maakte burgemeester De Clercq zich boos en richtte hij zich tot Vlaams Belang. “U heeft het over dit soort mensen, dat soort mensen … Dat is stigmatiseren en viseren. Dat is bijzonder af te keuren. Het woordgebruik stoort mij. U pookt de boel op en voedt de angst, samen met uw mantelorganisatie Voorpost.”

De Clercq haalde er een ondertussen verwijderde Facebook-post bij van een lid van de extreemrechtse organisatie Voorpost, die hij bij naam noemde. Daarin werd de brand in een asielcentrum in Bilzen bejubeld met de woorden Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.

“Neemt u daar afstand van? U moet beschaamd zijn, dat is walgelijk. Dit doet terugdenken aan bepaalde regimes in de Reichstag, om de woorden van Bart Somers te herhalen. U bent brandstichter, bijna letterlijk en figuurlijk. We hebben gezien in Bilzen tot wat dat leidt. Dit is politieke terreur. Uw woorden zijn niet vrijblijvend.”

LEES OOK Gentse asielboot krijgt politie- en camerabewaking

Politieke terreur

De woorden van De Clercq leidden tot een minuut lang heen-en-weergeschreeuw in de gemeenteraad. Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn noemde ze “schandalig en er ver over”, sprak zijn steun uit voor Voorpost en vroeg verontschuldigingen van De Clercq. “Ik pik dit niet. Ik word hier beschuldigd van politieke terreur. En dan maar wijzen op de verruwing van de maatschappij. U doet zelf wat u ons verwijt.”

“U verbergt zich achter scheldpartijen. Heel gemakkelijk om mensen zo weg te zetten, dan moet u het debat niet voeren. U beschuldigingen raken mij niet. U reageert op een zeer agressieve manier op de bezorgdheden van veel mensen in deze stad. Kritiek hebben op vreemdelingen is zogenaamd verdelen. Terwijl het gaat om de komst van een problematische populatie.”

“U bent brandstichter, figuurlijk en bijna letterlijk”: De Clercq haalt uit naar Vlaams Belang
Foto: fvv

Boos geroep

De woorden van Deckmyn ontlokten boos geroep in de raadszaal. “Ik sta hier voor mensen die geplaagd worden door islamisme, door overlast en door criminaliteit. Die zien dat er geld gaat naar multiculturele islamitische projecten ...” (veel rumoer in de zaal)

De Clercq weigerde daarop excuses. “Ik roep de Gentenaars op om de rug te rechten en dit moreel te veroordelen. Buikgevoel is één ding, maar facts and figures mogen in onze rechtstaat nog verdedigd worden.”

Geen enkel incident

Het opvangponton voor vluchtelingen lag in 2016 en 2017 al eens in Gent, wat toen ook op onrust werd onthaald en onder meer een actie uitlokte van de extreemrechtse organisatie Voorpost. “Er is toen geen enkel incident geweest met de bewoners”, zei Manuel Mugica Gonzalez, oud-politiewoordvoerder en huidig Open VLD-gemeenteraadslid, maandag in de gemeenteraad.

Ook dit keer uitte Voorpost al haar boosheid over de terugkeer van het opvangponton naar Gent met een protestactie. “Het asielcentrum is er doorgeduwd zonder dat er op de gemeenteraad over is gestemd”, klonk het toen.

LEES OOK Opvangponton zal vooral Afghanen, Syriërs en El Salvadorianen huisvesten

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio