Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

David Goffin leidde ondanks een slappe wedstrijd België naar winst tegen Colombia. Photo News

België wint zijn eerste match tegen Colombia

Darcis dartelt, Goffin sleurt

Verrassend vlot ging het voor Steve Darcis, verrassend moeilijk verliep het voor David Goffin, maar de beide Luikenaars wonnen wel hun duel. Aldus pakte België tegen Colombia zijn eerste zege in deze Davis Cup 2.0. In het afsluitende dubbelspel konden Vliegen en Gillé net niet stunten tegen het beste duo ter wereld.

“Een superster is geboren”

Kapitein Johan Van Herck had voor zijn openingsmatch Steve Darcis (ATP 158) verkozen boven Kimmer Coppejans, de man die België nochtans in februari voorbij Brazilië mee naar een plek in deze finale had geloodst. Darcis had een door blessures gekwelde zomer achter de rug, maar een late opflakkering begin november op een Duitse challenger – goed voor vijf overwinning en een (verloren) finale – gaf de doorslag.

Zo kreeg Darcis voor de eerste keer sinds de verloren finale van 2017 tegen Frankrijk een plekje in de nationale ploeg. Voorheen had hij al een reputatie als Davis Cup-specialist verworven door in vijf interlands telkens het beslissende punt te scoren, maar in Rijsel kon hij met dat alweer haperende lijf onvoldoende weerwerk bieden. Ontroostbaar was hij na die nederlaag tegen Lucas Pouille.

Darcis’ succesvolle terugkeer als international – hij eerde zijn land met een tricolore armband – verzachtte meteen die boze herinnering. De 35-jarige Luikenaar moest openen tegen Santiago Giraldo, een man die ooit nog top dertig stond, maar nu weggegleden is naar nummer 277, en hij deed dat met verve. Hoe duidelijk de dominantie was? Bij 5-2 in de eerste set in Belgisch voordeel vond zijn ploegmaat David Goffin – anticiperend op een snelle beslissing – het al tijd om aan zijn opwarming te beginnen. In amper 28 minuten lag de eerste set op het droge: 6-3. Giraldo was nog slechts een schim van de degelijke subtopper die hij vijf jaar geleden was. Telkens als de voortreffelijke Darcis hem onder druk zette, ging de Zuid-Amerikaan in de fout. Zo verliep ook de tweede set duidelijk in Belgisch voordeel: 6-2.

David Goffin “Ik wilde deze match absoluut winnen, maar dat had dus een tegenovergesteld effect”

Als dit het afscheid aan zijn geliefde Davis Cup was, dan was het er één in schoonheid. “Ik ben blij dat ik mijn zenuwen – ik was toch best wel gespannen – heb kunnen overwinnen”, aldus Darcis. “Voor mij was dit een groot moment. Het was al sinds die finale van 2017 geleden dat ik nog voor België aantrad, wat nog steeds één van mijn grootste ontgoochelingen blijft.“ 6-3 en 6-2: slechts vijf spelletjes afgeven kan belangrijk zijn in de verdere afhandeling van deze poulefase. “Ook daarom ben ik blij met dit resultaat.”

Steve Darcis torst de titel van Mister Davis Cup, maar de statistieken van David Goffin geven ook hem recht op die onderscheiding: 23 zeges tegenover 3 nederlagen. Daniel Galan, ondanks zijn 194ste plaats op de ranking de beste Colombiaan, had evenwel stevig lak aan dat palmares. Hij greep tegen een onkennelijke Goffin meteen de match stevig vast. De Luikenaar had na amper vier spelletjes al negen unforced errors verzameld, waardoor een snelle 0-4 niet vermeden kon worden.

Zo overtuigend Darcis doorheen de Caja Magica had gedarteld, zo moeizaam sleepte Goffin zich voort. Waren het dan toch die twee competitieloze weken in de aanloop naar Madrid die hem wat vinnigheid hadden gekost? Met die 3-6 in de eerste set ging meteen ook de Darcis-bonus verloren. “Allicht zette ik mezelf te veel onder druk”, aldus Goffin achteraf. “Ik wilde deze match absoluut winnen, maar dat had dus een tegenovergesteld effect. Toch voelde ik zelfs in die eerste set dat er kansen lagen.”

Steve Darcis – met nationale armband – maakte zijn naam van ‘Mister Davis Cup’ nog maar eens waar. AFP

Goffins volume aan unforced errors bleef ook in de tweede set hoog, maar de Sportman van het Jaar 2017 werkte zich stilaan wel beter in de match, getuige daarvan de break naar 4-2, het blanco spelletje naar 5-2 én de eerste tekenen van frustratie bij Galan: 6-3. “Op dat moment speelt ook ervaring een rol”, aldus Goffin.

Bij 2-3 en 0-30 in de derde set dreigde nieuw onheil voor België, maar Goffin ontsnapte naar 3-3. In het beste game van de match brak hij doorheen de Colombiaanse opslag: 4-3. Het kantelpunt, die rally. Het verweer van Galan brak (6-3), waardoor België meteen zeker was van winst.

Als België woensdag tegen Australië een kans wil maken, zal onze vaandeldrager aanzienlijk meer punch moeten tonen dan gisteren. En kunnen dan die unforced errors – 42 stuks – tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht worden? “Ik speelde inderdaad geen goede match, maar al bij al ben ik blij dat België zijn eerste duel wint.”

David Goffin overlegt met kapitein Johan Van Herck: het liep niet meteen zoals gehoopt.AP

Joran Vliegen en Sander Gillé weerden zich in de derde match voortreffelijk tegen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, het beste dubbelduo ter wereld. De Limburgse tandem won zelfs de eerste set, maar redde het ultiem net niet: 7-6 (5), 4-6, 6-7 (3). België won dus met 2-1 zijn openingswedstrijd tegen Colombia. Winst woensdag tegen Australië betekent dus kwalificatie voor de kwartfinale.

Stefanos Tsitsipas. Photo News

Kenners (en de man zelf) zien schitterende toekomst voor Masters-winnaar Stefanos Tsitsipas

“Een superster is geboren”

“A superstar is born.” Met die woorden onthaalde Boris Becker de Masters-zege van Stefanos Tsitsipas. En ook de 21-jarige Griek zelf schuwde de straffe klap niet: “Ik ben heel dicht bij een overwinning op een grand slam.“

Door zijn triomf op Dominic Thiem zondag in de Londense O2 Arena haalde Tsitsipas de grootste overwinning uit zijn nog prille carrière binnen. Daarmee werd hij ook de jongste winnaar sinds Lleyton Hewitt in 2001. “Mijn tennis wordt beter. Een overwinning op een grand slam komt steeds dichterbij. Ik weet dat het grote woorden zijn, maar zo voel ik het aan. Tegelijkertijd weet ik hoe sterk Federer, Nadal en Djokovic zijn op de majors, waar je drie sets moet winnen. En hoe langer het toernooi duurt, hoe beter zij beginnen spelen.”

Tsitsipas brak begin dit jaar door met een halve finale op de Australian Open. Hij was al de jongste speler die zowel Roger Federer als Rafael Nadal en Novak Djokovic had kunnen kloppen. Boris Becker: “Iedereen vraagt zich al jaren af hoe deze sport het afscheid van de Big 3 kan doorstaan. Na het voorbije weekend durf ik te zeggen dat het tennis in veilige handen is.”

Tsitsipas bezit niet alleen het sportieve talent, maar ook de looks en de persoonlijkheid om het grote publiek te charmeren, aldus Tim Henman, de voormalige Britse nummer 1. “Hij kan uitgroeien tot de nieuwe superstar van onze sport."

Het beste van Enkel voor abonnees