Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Airbus-CEO Guillaume Faury en sjeik Abdullah bin Mohammed al-Thani, voorzitter van Air Arabia, sloten in Dubai een miljardendeal.  AP

Miljardendeal voor Airbus in Dubai

De Dubai Air Show is voor Airbus onder een gunstig gesternte gestart: de Europese vliegtuigbouwer mocht al meteen twee contracten ter waarde van samen 30 miljard dollar ondertekenen.

Nog tot donderdag zijn alle ogen van de luchtvaartsector op Dubai gericht, voor de jaarlijkse Dubai Air Show. Die is traditioneel het toneel van een miljardenstrijd tussen het Europese Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing. En Airbus heeft al meteen een lengte voorsprong genomen: lagekostenmaatschappij Air Arabia bestelde 120 vliegtuigen uit de A320-familie, en de luxueuzere luchtvaartmaatschappij Emirates ondertekende dan weer een contract voor 50 langeafstandstoestellen van het type A350. De twee contracten samen zijn op basis van de catalogusprijzen omgerekend ruim 27 miljard euro waard.

Het Amerikaanse Boeing stelde daar een bestelling van 1,2 miljard dollar tegenover, al is het wel een psychologische opsteker van formaat. De Turkse vakantievlieger SunExpress bestelde namelijk tien extra exemplaren van de ‘vermaledijde’ 737 MAX, die al maanden aan de grond staat na twee dodelijke crashes. Volgens gespecialiseerde media is SunExpress pas de tweede maatschappij (na British Airways-moeder IAG) die nieuwe 737 MAX-vliegtuigen durft te bestellen. (krs, blg)