Afscheid van een eigenaardig fenomeen en “wijnen, wijnen”: vanavond laatste aflevering van ‘Chateau Meiland’

Afscheid van een eigenaardig fenomeen en “wijnen, wijnen”: vanavond laatste aflevering van ‘Chateau Meiland’

Foto: ISOPIX

Mochten ze in Nederland een verkiezing houden van televisiefiguur van het jaar, dan zou Martien Meiland (58) beslist zegevieren. De realityreeks ‘Chateau Meiland’, waarvan op Vijf dinsdagavond de voorlopig laatste aflevering te zien is, maakte van hem in enkele maanden een fenomeen.

Martien Meiland verkocht in januari zijn hebben en houden en verkaste met zijn vrouw en dochter naar een vervallen kasteel in het Franse Limoges. In honderd dagen en onder toeziend oog van de camera’s knapten ze de boel op, en sinds half mei kan je er logeren. Het programma klimt in Nederland regelmatig boven het miljoen kijkers en won er vorige maand de Televizier Ring, de belangrijkste publieksprijs voor tv-programma’s in Nederland. Bij ons piekt Chateau Meiland op Vijf tot 250.000 kijkers, en da’s een pak voor die ‘kleine’ zender.

Wat Nederland als een blok voor het programma deed vallen is zonder twijfel Martien zelf. De kijkers zijn verzot op zijn eeuwige klaagzang, bij momenten zelfs lichtelijk hysterisch, en op alles wat misgaat in het kasteel: de kat die er met het eten voor de gasten vandoor is, fans die te pas en te onpas op de oprit staan voor een selfie, zijn vrouw die een muur wil slopen op zijn enige vrije namiddag... Altijd is er wel iets om op te vitten. Gooi daar nog de hoge stem en wapperende handjes van de ietwat verwijfde kasteelheer bij, en het programma krijgt een behoorlijk ‘camp’-gehalte.

Merkwaardig koppel

Meiland is altijd al ‘speciaal’ geweest. Hij was al getrouwd met z’n vrouw Erica, toen hij op z’n 40ste ontdekte dat hij op mannen viel. De twee scheidden, maar toen bleek dat ze elkaar niet konden missen, beslisten ze opnieuw te trouwen. Ze hadden eerder al eens een kasteel in Frankrijk verbouwd, maar na twee jaar keerden ze toen met heimwee terug naar Nederland. Toen de Franse droom opnieuw opborrelde, besloten ze het opnieuw te proberen.

Door het succes is het kasteel al volgeboekt tot 2023. De familie Meiland kijkt zelfs al uit naar een groter kasteel. Ook commercieel buiten ze het succes trouwens uit: omdat te zien is hoe het gezin in haast elke aflevering tegen de middag al een pauze neemt met een glas wijn erbij, komen er nog deze maand drie Meiland-wijnen uit.

Chateau Meiland, Vijf, 20.35 uur

bekijk ook

Martien Meiland zou er fier op zijn: deze beer doet aan “wijnen, wijnen”

Bekende Nederlander boos nadat hij geen wijn kan kopen bij McDonald’s: “Wat is dit?!”

Corrigeer

MEER NIEUWS