Wielerwereld neemt afscheid van legende Raymond Poulidor, emotionele woorden van Mathieu van der Poel: “Je bent mijn grootste kampioen”

De wielerwereld neemt vandaag afscheid van legende Raymond Poulidor, die vorige week op 83-jarige leeftijd overleed. De grootvader van Mathieu van der Poel wordt begraven in zijn thuisplaats Saint-Léonard-de-Noblat, een dorpje van circa 4700 inwoners in de buurt van Limoges in centraal Frankrijk. Zoals verwacht tekenden veel grote namen uit de wielerwereld present, zoals huidig Tourbaas Christian Prudhomme en wielericoon Bernard Hinault. Ondanks de koude brengen ook een duizendtal fans een laatste groet aan ‘Poupou’.

Een geëmotioneerde Mathieu van der Poel bracht een laatste groet aan zijn ‘papy’.

Foto: Photo News

De doodskist van Poulidor, begroet door applaus van de menigte, werd op accordeonmuziek de kerk binnengedragen door onder meer Thévenet en vijfvoudig Tourwinnaar Hinault. “We zullen hem missen. Dat is zeker, hij laat een grote leegte na”, zuchtte Bernard Thévenet, die tweemaal de Ronde van Frankrijk won. “Zelfs mensen die hem niet op de fiets hadden gezien, kenden hem. Het is jammer dat hij niet al de successen van zijn kleinzoon Mathieu van der Poel zal zien.”

Mathieu Van der Poel was samen met zijn vriendin, broer David en ouders aanwezig. Corinne van der Poel, de dochter van Poulidor, las een tekst van Mathieu voor. “Veldritten en zelfs wedstrijden die ik eigenlijk niet leuk vond, werden mijn favorieten toen ik jou zag juichen bij de finish. Je bent altijd zo trots om mijn grootvader te zijn, ik ben nog trotser om je kleinzoon te zijn. Je bent mijn grootste kampioen. Ik hou van je. Dag papy.”

In het koor van de kerk prijkten twee grote afbeeldingen van Poulidor in duel met zijn twee historische concurrenten Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

LEES OOK (N+). Mathieu van der Poel draagt zijn zeges op aan Raymond Poulidor: “Plots besefte ik dat hij nooit meer aan de kant van de weg zou staan”

LEES OOK (N+).PORTRET. Raymond Poulidor, de Eeuwige Tweede met het palmares om u tegen te zeggen

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.