camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In Beverst is er nu een tijdelijke footgolf court aangelegd achter de lokalen van de jeugdvereniging.

joge

Beverst ziet ledenaantal snel stijgen

Footgolf krijgt eindelijk voetaan de grond

Beverst/Bilzen

-

Een golfterrein, maar dan met holes van een halve meter groot, waarin een voetbal in zo weinig mogelijk trappen moet worden geput. Dat is footgolf. Het is een vrij nieuwe sporttak die in Beverst enorm aan populariteit wint. “Traptechniek is essentieel. In onze rangen zijn er heel wat kleppers die zaterdag aantreden in ons eerste clubkampioenschap. We spelen op ons pas aangelegde terrein op de recreatiezone achter de Biberist in Beverst”, zegt voorzitter Bart Slechten.

Zeg geen voetbal tegen footgolf, zo veel werd duidelijk bij de initiatieles van de footgolfclub FG White Star Béves. “Het is een kruising tussen voetbal en golf. Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk pogingen de bal in de hole te trappen”, verduidelijkt Bart Slechten, voorzitter van de footgolfclub in Beverst. “Uiteraard komen veel spelers uit het voetbal. Een goede traptechniek is immers heel belangrijk. Wie goed in een rechte lijn kan shotten, heeft vaak een streepje voor. Het is niet vreemd dat het vaak keepers zijn die deze techniek goed onder de knie hebben.”

Trainen was tot voor kort een hele opgave. “Tja, er zijn hier nergens footgolfterreinen te bespeuren, dus trokken wij over de grens naar Nederland, waar er wel een golfcourt als footgolfterrein is ingericht.”

Permanente goedkeuring

Er zijn ook spelers die thuis in de achtertuin een hole hebben gemaakt om te oefenen. “Maar nu hebben we eindelijk een tijdelijk terrein mogen inrichten achter de Biberist, de jeugdlokalen in Beverst. We hopen hier op dit recreatiegebied een permanente goedkeuring te krijgen van de stad en de sportraad om onze sport te beoefenen. Het terrein aan de Zonhoevestraat is compact, maar perfect voor de sport. Er zijn natuurlijke obstakels, heuveltjes en negen holes.”

bart slechten voorzitter “Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk pogingen de bal inde hole te trappen”

Een hole is 52 centimeter groot, want de bal moet er uiteraard in passen. Na een wedstrijd worden de speciaal aangelegde holes weer veilig dichtgemaakt met passende deksels.

De club uit Beverst ziet het ledenaantal zienderogen stijgen. “We tellen nu twintig leden. Aanstaande zaterdag kan iedereen vrijblijvend komen kennismaken met deze boeiende sport. Tussen 11 en 13 uur geven we initiatielessen en om 14 uur kun je genieten van de beste spelers tijdens ons eerste clubkampioenschap”, zeggen de bestuursleden.

Negende op zestien

“Een bal trappen en hem op honderd meter dicht bij de hole leggen, is een uitdaging”, klinkt het bij de footgolfspelers van FG White Star Béves.

“Twee van onze beste spelers zitten nog in Portugal voor een kampioenschap. Op het Europees kampioenschap in Engeland werden we vorig jaar nog negende van de zestien gekwalificeerde landen. In Italië, Nederland en Argentinië is dit al een sport met echte profspelers. Maar het is zonder twijfel een sporttak die groeit. Iedereen kan spelen, zolang je maar tegen een bal kunt trappen. En een hole in one scoren blijft uiteraard de grootste uitdaging.”