Bekende vogels zijn terug en branden blauwer dan ooit: “Vanaf nu elk jaar controle”

Bekende vogels zijn terug en branden blauwer dan ooit: “Vanaf nu elk jaar controle”

Foto: SLN

Gent -

Het lichtgevende kunstwerk Blauwe vogels of Les oiseaux de Mr. Maeterlinck is sinds woensdagavond terug. En hoe: de vogels branden blauwer dan ooit.

De naam Les oiseaux de Mr. Maeterlinck is een verwijzing naar L’Oiseau bleu (De blauwe vogel), een symbolistisch theaterstuk van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck (1862-1949). Het kunstwerk met meer dan 30 vogels is een ontwerp van de Franse ontwerpstudio Pitaya. Het hangt al sinds het Lichtfestival van 2012 in de boom tegenover de Predikherenlei.

De tand des tijds had zich meester gemaakt van het kunstwerk. Een derde van de vogels gaf geen licht meer en ook de boom was dringend aan onderhoud toe. “Alle vogels zijn uit de boom gehaald, geïnspecteerd en opgekuist”, zegt schepen van Facility Management Annelies Storms (SP.A).

Nadien werd de witte LED-verlichting vervangen door blauwe en de vogels zijn wat bijgeschilderd. “Nu zie je duidelijk dat ze blauwe vleugels en een witte staart hebben”, zegt Storms. De boom is ook gecontroleerd en gesnoeid en krijgt vanaf nu, net als de vogels, een jaarlijks onderhoud.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio