Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Genkse gedetineerde klaagt onder meer over ratten in zijn cel. Geve

Verdachte foltermoord klaagt overheid zelf aan voor “foltering”

”De ratten lopen’s nachts over zijn lichaam”

Sint-Gillis/Genk

-

Een 22-jarige Genkenaar, een van de verdachten van de zogenaamde foltermoord, klaagt de Belgische overheid aan vanwege zijn “mensonterende behandeling” in de gevangenis van Sint-Gillis. Zijn zus heeft het zelfs over foltering.

Genkenaar M. zit sinds een half jaar in de cel van Sint-Gillis, in afwachting van zijn proces. Maar volgens zijn zus Meryem is hij “de wanhoop nabij” door de slechte leefomstandigheden in de gevangenis.

De hygiëne is beneden alle peil, zegt Meryem. “In de bezoekerszaal durf je de stoelen niet aan te raken. Het vuil plakt aan de vloer. De gevangenis heeft ook een groot probleem met ratten. Ik heb ze zelf al zien lopen.” Volgens haar broer knaagt het ongedierte ook aan eten en kleding in zijn cel. “Ze zitten gewoon naast hem tv te kijken. Mijn broer slaapt zelfs met al zijn kleren aan en een kap over zijn hoofd, omdat de ratten ’s nachts over zijn lichaam lopen.”

Douche

In die onhygiënische omstandigheden mag M. maar een keer per week douchen, zegt Meryem. Bovendien kan hij maar moeilijk communiceren met het gevangenispersoneel, dat enkel Frans spreekt. “Erg frustrerend, zowel voor hem als voor ons”, zegt Meryem. “Ik spreek geen Frans en mijn broer al helemaal niet. Op een uitzondering na doet het gevangenispersoneel geen enkele moeite om hem te begrijpen.” Volgens Meryem belandde haar broer zelfs al in de isoleercel omdat hij de cipiers niet begrepen had.

Als ze haar broer wil bezoeken, moet ze naar eigen zeggen tientallen keren bellen naar de gevangenis voordat er iemand opneemt. “En als ik eindelijk iemand aan de lijn krijg, moet ik me verstaanbaar maken met Google Translate, wat niet eenvoudig is.”

Volgens Meryem grenst de behandeling van haar broer aan foltering. “Hoe moet je dat anders noemen? Ik ken de reacties wel van mensen die het hebben over een vijfsterrenhotel. Maar ga er maar eens een maand zitten, tussen de ratten, als je je niet kunt douchen.”

Cocaïne

Daarom heeft Meryem in naam van haar broer een klacht ingediend voor opsluiting in mensonwaardige omstandigheden. “Mijn cliënt is ondervraagd en het onderzoek is begonnen”, zegt advocaat Frank Scheerlinck. “Na die klacht is mijn broer meteen naar een andere cel verplaatst, die in tegenstelling tot de vorige wel een raam heeft”, zegt Meryem. “We hopen dat de ogen van het gerecht opengaan en zulke toestanden niet meer in de doofpot belanden. We vragen niet om hem vrij te laten of in een hotel onder te brengen, we willen alleen dat er iets aan die mensonterende situatie gedaan wordt.”

M. is een van de elf verdachten die opgepakt werden in verband met de ‘foltermoord’ op Hilal Makhtout (33). Die werd op 9 maart hardhandig aangepakt in de garage van zijn Genkse woning. Zijn belagers wilden hem aan de praat krijgen over drie kilo verdwenen cocaïne. Vijf dagen na zijn verdwijning werd Makhtout dood aangetroffen in een chalet in de buurt van Rochefort. M. zegt dat hij enkel instond voor het transport van Makhtout vanuit Genk naar Rochefort, maar uit onderzoek moet nog blijken wat zijn precieze rol was en wat zijn medekompanen daarover verklaren.

Volgens de directie van Sint-Gillis is er op dit ogenblik geen probleem met ratten in de gevangenis. De vakbonden daarentegen zijn tevreden dat de “onaanvaardbare omstandigheden” nog eens worden aangekaart.

Het beste van Enkel voor abonnees