Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De brandweer moest het dak openleggen om te kunnen nablussen. Ppn

Twee studio’s onbewoonbaar verklaard na zware brand

Bree

-

In het centrum van Bree is gisterochtend rond 10.20 uur een zware brand ontstaan in een dakappartement. Van twee studio’s blijft niet veel meer over. Andere flats en handelszaken hadden last van de rook.

Een man was met zijn hond aan het wandelen toen hij rond 10.20 uur een rookpluim zag opstijgen tussen de daken van de panden op de hoek van de Opitterstraat met de Vaesstraat. Hij verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten.

Quasi gelijktijdig vertelde een klant aan juwelier Lode Tijskens dat hij vreesde dat het appartement van de handelaar in brand stond. “Ik ben onmiddellijk gaan kijken”, vertelt Tijskens. “Vanaf het dakterras kon ik tot bij de bron van de brand geraken. Het ging om het dakappartement er pal naast. De vlammen sloegen bijna twee meter hoog uit de ramen. De hitte was enorm.”

Toen de brandweer van Bree arriveerde, was de rookpluim al van ver te zien. “Een intense brandhaard”, zegt Marc Pannekoeke van de brandweer. “Maar gelukkig konden we via de aanpalende flats dichtbij geraken en de vlammen blussen. Het vuur was snel onder controle, maar de schade is enorm. Het hele appartement is verloren en niet meer bewoonbaar. Alles is zwartgeblakerd. Omdat het vuur bleef smeulen, moesten we het dak openleggen, zodat we konden nablussen.”

De oorzaak van de brand was niet onmiddellijk duidelijk. Gewonden waren er niet. Het appartement was opgedeeld in twee studio’s. Op het moment van de brand was er niemand aanwezig. Volgens buurtbewoners woont een jongeman er alleen. De politie Carma probeerde meteen contact op te nemen en kreeg hem een uur na de feiten te pakken.

Volgens omwonenden was er al enkele weken een probleem met de bewoner. Hij had de boiler van de muur gerukt, waardoor de lagergelegen winkels en appartementen met een waterlek kampten. Ook nu bleef de hinder niet tot de studio’s beperkt. Het interimkantoor Randstad moest tijdelijk ontruimd worden vanwege de rook en andere flats hadden eveneens rookschade. (ppn)

Het beste van Enkel voor abonnees