Allez, Chantez! is vijf jaar jong en laat het hele land een hele week samen zingen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Donderdagavond lieten Annelore Camps en Laila De Bruyne en hun team het publiek in de concertzaal van de Handelsbeurs voor de zoveelste keer uit volle borst meezingen met bekende pop- en andere liedjes uit de periode tussen de jaren vijftig van vorige eeuw en vandaag. In februari van volgend haar bestaat het samenzanginitiatief Allez, Chantez! ondertussen al vijf jaar. Allez, Chantez! maakt van die gelegenheid gebruik om een week lang Vlaanderen rond te reizen om elke dag in een andere stad de mensen te laten samen zingen. Zorgeloos en met elkaar verbonden. De ticketverkoop voor die zangsessies start vrijdag 22 november.

Rudy Tollenaere

Ja, het is ondertussen al bijna vijf jaar geleden dat Annelore Camps samen met haar pianist in de Parnassuskerk in de Oude Houtlei een paar honderd mensen ongedwongen liet samen zingen: gratis en voor niets. Mensen die elkaar niet kenden, individuen, kleine vriendengroepjes. Sommige met maar vooral veel zonder zangervaring. Dat iemand er al eens naast zong, daar werd met geen woord over gerept. Wat telde was het samen zijn en vooral ongegeneerd zingen. Goesting hebben. Voor en na de zangsessies kon iets gedronken worden, en met die opbrengst werden de kosten betaald. Het initiatief kende succes, maand na maand kwamen er meer mensen naar de maandelijkse zangsessies. Tot de locatie te klein werd, en men twee avonden moest organiseren om iedereen die dat wilde te laten meezingen. Het succes en de groei zorgde er ook voor dat Allez, Chantez! op een bepaald moment naar een grotere locatie moest uitwijken. De maandelijkse zangsessies vinden nu plaats in de Handelsbeurs, elke maand op een donderdag (doorgaans de derde donderdag van de maand. Gratis. En een mens krijgt er nog een onbetaalbare portie zorgeloosheid en verbondenheid bovenop.

Benefiet: één keer betalen om rest van jaar gratis te kunnen blijven

Om de organisatiekosten te kunnen blijven betalen, en om de zangsessies gratis te kunnen houden, is er per jaar wel één betalende benefietvoorstelling. Allez, Chantez! is in de loop van die vijf jaar ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde voor laagdrempelig entertainment in Gent, Kortrijk en Leuven en daar zingen meer dan duizend mensen elke maand een avond ongedwongen samen.

"Ook na vijf jaar blijft het ons zelf enorm deugd doen als we al die blije gezichten van zingende mensen zien" aldus Annelore Camps, één van de initiatiefneemsters van Allez, Chantez!. Allez, Chantez! houdt het ondertussen ook niet enkel bij de maandelijkse zangsessies die de organisatie zelf organiseert. Allez, Chantez! kan ook geboekt worden door bedrijven en organisatoren. Eén van de meest opgemerkte passages van Allez, Chantez! was het openingsevenement van de Gentse Feesten 2019, toen Allez, Chantez! voor de gelegenheid niet enkel met een zangcoach en een pianist aantrad, maar zich liet begeleiden door een uitgebreid showorkest om op die manier de pas heropende Reep te doen vollopen en te laten samen zingen. Allez, Chantez! organiseert in Gent in cultuurcentrum De Centrale ook zangsessies die er nog eens de meerwaarde bovenop hebben dat ze nieuwe Gentenaars helpen om zingend de taal te oefenen.

In februari 2020 viert Allez, Chantez! haar vijfde verjaardag met een heuse zangtournee in verschillende Vlaamse steden. De eenmalig betalende benefietsessies worden dan gebundeld in één week, van dinsdag 18 tot en met zondag 23 februari. Die week vinden er in Gent alleen al drie sessies plaats: één in De Centrale (multicultureel, gericht op nieuwkomers die Nederlands willen leren), één in de Handelsbeurs (20 februari) en één op de plek waar het allemaal begon: de Parnassuskerk. Daar heeft op zondag 23 feburari een speciale slotshow plaats. Er zijn in de loop van die week ook sessies in Antwerpen, Kortrijk en Leuven.

Tickets via deze link.