Dag van de Natuur in de Vondelmeersen in Deinze

Dag van de Natuur in de Vondelmeersen in Deinze

Foto: Natuurpunt

Deinze / Nevele - Tijdens de Dag van de Natuur steken vrijwilligers in heel Vlaanderen de handen uit de mouwen in diverse natuurgebieden. In de Vondelmeersen in Deinze zullen de wilgen een deugddoende knotbeurt krijgen. De werkzaamheden starten om 9 u, maar wie wil kan ook aansluiten om 13 u of op een ander moment. Het eigenlijke knotwerk zal in de namiddag reeds gebeurd zijn, maar er zullen vele handen nodig zijn om de takken te verzamelen. Het brandhout wordt op het eind van de dag verdeeld onder de helpers. Met het sprokkelhout wordt een takkenwal aangelegd. Rond de middag komt bovendien ook Walter Rycquart, de nieuwe algemene directeur van Natuurpunt, een handje toesteken.

Knotten, een zaak van levensbelang

Hannes Buyle van Natuurpunt tussen Leie en Schelde: ‘Het is heel belangrijk de knotwilgen te soigneren, het zijn immers heel waardevolle bomen. Als een knotwilg niet regelmatig geknot worden, kreunt de boom onder het gewicht van de zware takken. Bij een storm kunnen deze takken losbreken, waardoor de boom vaak onherstelbaar beschadigd raakt. Vandaar dat het werk van de vrijwilligers letterlijk van levensbelang is.’

Heb je zin om te werken in de frisse buitenlucht en zo de natuur vooruit te helpen? Stroop je mouwen op en help de vrijwilligers van Natuurpunt bij het knotten van de wilgen in de Vondelmeersen. Het hout wordt verdeeld onder de helpers.

Als nestplaats voor steenuilen hebben knotwilgen hebben een belangrijke waarde voor het leven op de meersen. Bovendien schuwt de wilg geen natte voeten, waardoor hij een perfecte boom is in een meersengebied. En dat een rij knotwilgen in een open landschap een esthetische waarde heeft, staat als een paal boven water.

Breng je laarzen en werkhandschoenen mee. De organisatie zorgt voor de nodige verfrissing tussendoor. Afspraak op zaterdag 23 november van 9 u tot 17 u aan de boerderij in de Warandestraat, op de hoek van de Goedstraat in Grammene.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio