Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Emilia Clarke als Daenerys Targaryen in ‘Game of Thrones’.   AP

Na gedwongen naakt in ‘Game of Thrones’: voortaan toestemming van acteurs

De Britse regisseursvereniging Directors Guild heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor het draaien van naakt- en seksscènes. Acteurs moeten voortaan vooraf hun uitdrukkelijke toestemming geven. De opmerkelijke aanpassing komt er nadat Game of Thrones-ster Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) bekende dat zij gedwongen werd naakt te gaan in de populaire serie.

“Ik wist niet eens of ik het zelf wel wilde. Maar ik dacht dat wat ik voelde verkeerd was. Dat alles wel in orde zou komen als ik gewoon even ging uithuilen op de toiletten.” Dat zei de Britse actrice Emilia Clarke deze week in een podcast toen gepolst werd naar haar – intussen wereldberoemde – seks- en naaktscènes in Game Of Thrones.

Voor de buitenwereld komt het personage van Daenerys Targaryen over als een sterke vrouw die weet wat ze wil, maar in de werkelijkheid verliepen de opnames niet altijd even gemakkelijk voor de Britse actrice en werd ze regelmatig onder druk gezet om naaktscènes te filmen.

“Fuck you”

“Ik dacht tijdens het eerste seizoen dat ik geen recht had om eisen te stellen en dat was heel moeilijk. Maar ik weet nu veel beter waar ik me comfortabel bij voel”, zegt Clarke. “En ik heb al confrontaties gehad op de set waarbij ik zei: Nee, ik wil dat een deken me bedekt. Toen kreeg ik het antwoord: Je wil je fans toch niet teleurstellen. Dan denk ik: Fuck you.”

De uitspraken van Emilia Clarke waren reden genoeg om de Britse Directors Guild aan het denken te zetten. Om zulke situaties in de toekomst te vermijden heeft de regisseursvereniging een reeks richtlijnen opgesteld voor het draaien van naakt- en seksscènes. Regisseurs wordt bijvoorbeeld aangeraden altijd eerst de uitdrukkelijke toestemming te vragen van de acteurs voor er naaktscènes gefilmd worden.

In ons land is er nog geen sprake van richtlijnen over naaktscènes, wel werd er in juli 2019 het Sociaal Charter voor de Mediasector ondertekend door een veertigtal mediabedrijven, vakbonden, universiteiten en hogescholen. Daarin staan richtlijnen over seksueel overschrijdend gedrag binnen de mediasector.

Het beste van Enkel voor abonnees