Gentenaars geven Pierke een standbeeld: “Iedereen kan er zijn favoriete Pierke in herkennen”

© SLN

Enkele fiere Gentenaars hebben het Gentse Pierke een standbeeld bezorgd. Dat staat op een gevel in de Onderstraat en werd zondag onthuld.

Sander Luyten

De Gentse Pierkes zakten gisteren af naar Chocolatier Maison 12 in de Onderstraat. Uitbaters Hendrik Mesuere en Mia Allaert hadden kunstenares Kristien Vervaet gevraagd een beeld van Pierke te maken. Mesuere is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door de rood-witte Gentse figuur. Het kunstwerk werd zondag onthuld.

© SLN

Het beeld weegt 40 kilogram en hangt vijf meter hoog. “Hij bekijkt op zijn eigen grappige manier het leven”, zegt Mesuere. “Pierke is een volkse figuur en het is leuk dat hij nu een beeld krijgt van het volk. Of ik niet lever poppenspeler dan chocolatier was geworden? Misschien bouw ik hier later alles nog om tot een poppentheater.”

Erfgoed

Ook de bekendste Pierke, Luk De Bruyker, zag dat het goed was: “Het is een neutraal beeld waarin iedereen zijn favoriete Pierke kan herkennen. Het beeld moet de Stad doen nadenken over ons erfgoed en hoe ze dat verder kan ondersteunen.”

Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) loofde alvast de locatie van het beeld: “Vlak bij het graffitistraatje passeren hier heel veel Gentenaars en toeristen die het beeld zullen zien”.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio