Restaurant Kantien maakt beste Pierkesplat en wint Geiwene Foersjet

© DVH

De Geiwene Foersjet gaat dit jaar naar Kantien. Het restaurant aan de Watersportbaan maakte de beste Pierkesplat.

Sander Luyten

Voor de derde editie van de Gentse kookwedstrijd moesten de deelnemers geen klassiek Gents gerecht maken, maar een Pierkesplat. Dat is een lokaal gerecht, dat pittig, humoristisch en passioneel is. Deelnemers waren Brasserie Bridge, Klokhuis, Kantien en De Raadkamer.

Kantien haalde het met een recept van kok Nicolas Van der Sypt: een kroket van uuflakke met mosterd van Tierenteyn, een crème van gerookte pompoen en gekaramelliseerde zilveruitjes.

© Puur Gent

Voor de kinderen bedacht hij hoedjes van Pierke met een amandelbiscuit en frambozen, wat Kantien meteen ook de Pierkesplat voor kinderen opleverde.

© Puur Gent

Veel producten

“Het is niet zo moeilijk om echt Gents te koken”, reageerde Van der Sypt achteraf. “Ik heb natuurlijk wel wat onderzoek gedaan, maar er zijn heel veel producten beschikbaar. Hopelijk vinden onze klanten het lekker.”

Ook uitbaters van Kantien Isabelle De Somere en Dimitri Messiaen waren zeer blij met de prijs: “We zijn fiere Gentenaars en gaat dat verder uitdragen. Het is goed dat de Stad een dergelijk initiatief organiseert. Vanaf dinsdag kan iedereen onze Pierkesplat komen proeven.”

Info: Restaurant Kantien, Kanodreef 1, 9000 Gent