Zesde plaats voor Frederik Van Lierde in Mexico, pech bij debuut voor Heemeryck

Zesde plaats voor Frederik Van Lierde in Mexico, pech bij debuut voor Heemeryck

Frederik Van Lierde Foto: Gert-Jan D’Haene

Geen podium en dus ook geen WK-ticket voor onze landgenoten Frederik Van Lierde (zesde) en Pieter Heemeryck (opgave na veel pech) in de Ironman triatlon van Cozumel (Mexico) zondag. Onze twee landgenoten reden nochtans lang mee aan kop van de wedstrijd, maar kraakten onderweg door de hitte, pech en de sterke tegenstand. De zege ging in Cozumel naar Bermudaans-Amerikaans triatleet Tyler Butterfield. Die legde de 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en marathon lopen af in een recordtijd van 7 uur 44 minuten en 1 seconde. Bij de vrouwen werd Alexandra Tondeur knap vierde.

Frederik Van Lierde en Pieter Heemeryck stonden met bijzondere ambities aan de start van de Ironman op het Mexicaanse eiland Cozumel (aan Playa del Carmen). De eerste kon er de tiende volledige Ironman uit zijn carrière winnen, de tweede debuteerde er na alles bewezen te hebben op de halve afstand nu op de volledige Ironman-afstand. Behalve de zege vielen er aan de meet ook drie tickets voor het WK Ironman op Hawaï volgend jaar te verdienen.

Zesde plaats voor Frederik Van Lierde in Mexico, pech bij debuut voor Heemeryck
Foto: Gert-Jan D’Haene

Ondanks het sterke deelnemersveld zaten onze twee landgenoten meteen goed in de wedstrijd. Pieter Heemeryck kwam zelfs als allereerste uit het water, op de voet gevolgd door negen andere triatleten waaronder Van Lierde. Na 120 kilometer op de fiets bleef er een kopgroep van acht over en ook daar zaten de twee Belgen nog vlotjes bij.

Zesde plaats voor Frederik Van Lierde in Mexico, pech bij debuut voor Heemeryck
Foto: Gert-Jan D’Haene

In het laatste kwart op de fiets verdween Heemeryck echter van het front door tweedubbele mechanische pech. Van Lierde slaagde er wel in om vooraan te blijven en kwam als derde van de fiets in een groepje van vier achtervolgers op de Zweedse leider Patrik Nilsson. Die zakte echter in de marathon meteen door het ijs en na 14 kilometer liep Van Lierde zelfs in tweede positie. Heemeryck was op dat moment terug opgeschoven naar de vierde plaats, maar zou even later uit de race stappen omdat hij zichzelf had opgeblazen en omdat hij nog last had aan de heup van een valpartij op training eerder deze week (zie interview onderaan).

Ondertussen was een onnavolgbare Tyler Butterfield helemaal uit de achtergrond naar voor gelopen en iets voorbij halfweg de marathon op en over leider en titelverdediger Michael Weiss gegaan. Tegen de man uit Bermuda was vandaag niets te beginnen. Hij stoomde in een recordtijd van 7 uur 44 minuten en 1 seconde naar de overwinning. Met dank aan een geweldige marathon van 2 uur en 38 minuten. Van Lierde zakte in de tweede helft van de marathon nog van de derde naar de zesde plaats en finishte knap nipt onder de acht uur (7 uur 59 minuten en 43 seconden), een dik kwartier na winnaar Butterfield. Na een lang seizoen mag de 40-jarige West-Vlaming eindelijk even op vakantie om de batterijen op te laden voor het zijn allerlaatste seizoen. Seppe Odeyn werd als tweede Belg twintigste in 8 uur en 48 minuten.

De beste Belgische prestatie van de dag kwam van bij de vrouwen, waar de Waalse Alexandra Tondeur fraai vierde werd in 9 uur 3 minuten en tien seconden. Onze landgenote had aan de meet wel een achterstand van meer dan 24 minuten op de ongenaakbare Australische winnares Carrie Lester die bijna een kwartier voorsprong had op haar dichtste belaagster.

Frederik Van Lierde: “Drie jaar geleden was ik trager maar won ik hier”

“Ik was tevreden van mijn zwemmen en mijn fietsen, maar mijn marathon was niet goed genoeg”, analyseerde Van Lierde zijn wedstrijd. “Ik heb nooit het topgevoel gehad en had ook toch wel wat last van de hitte (gevoelstemperatuur van 34 graden) en de vochtigheid. Ik was naar hier gekomen voor een beter resultaat en toen ik zag dat het podium niet meer haalbaar was heb ik even getwijfeld om op te geven. Maar ik ben dan toch nog tot het uiterste gegaan om onder de magische grens van de acht uur te duiken en dat is net gelukt. Voor de tweede keer dit jaar en voor de derde keer in mijn carrière. Ik finish bijvoorbeeld ook nog voor Timothy O’Donnell en dat is toch de nummer twee van Hawaï van dit jaar. Dus slecht was het zeker niet. Drie jaar geleden was ik drie minuten trager, maar won ik hier wel. Dat zegt ook iets over de evolutie van de sport. Ik vertrek met een goed gevoel naar huis en heb geen spijt van mijn keuze om Hawaï te laten vallen.”

Van Lierde zet met die zesde plaats een punt achter een sterk seizoen. “Zeges in de Ironman van Lanzarote en de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne, een tweede plaats op de Ironman van Barcelona en een derde plaats op de Ironman van Nice… En nu zesde. Dat is niet slecht. Ik heb mij overtal getoond, maar op het einde van het seizoen kom ik misschien een beetje frisheid te kort omdat ik vier volledige Ironmans voor de overwinning ben gegaan in plaats van in één wedstrijd te pieken. Al heb ik wel kunnen tonen dat ik nog altijd niet versleten ben.”

De 40-jarige ex-wereldkampioen van 2013 begint volgend jaar aan zijn afscheidsjaar. “Ik ben al volop bezig met de planning ervan. Sowieso doe ik opnieuw de Ironman van Nice en de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne. En ik wil ook nog een afscheidswedstrijd voor eigen publiek in België doen.”

Pieter Heemeryck: “Veel pech gehad”

Het debuut van Pieter Heemeryck op een volledige Ironman-afstand werd er een eentje die getekend werd door pech. “Na 135 kilometer op de fiets reed ik helemaal op kop van de wedstrijd, maar toen sloeg de pech toe”, vertelde Heemeryck aan ons. “Mijn voorderailleur sloeg tilt en ging constant van de grote naar de kleine plateau zonder te schakelen. Ik ben moeten stoppen en heb de batterij eruit gehaald. Vanaf dat moment heb ik alles of niets gespeeld. Ik heb in mijn eentje het gat met de kopgroep terug toe gereden en ben toen terug opgeschoven naar vooraan. Maar toen wou mijn achterderailleur niet meer schakelen. Ik ben terug moeten stoppen en stond meer dan twee minuten langs de kant. De laatste 30 kilometer kon ik niet meer schakelen en moest ik verder op het zwaarste verzet. Ik heb toen ook mijn voeding verwaarloosd. De eerste ronde van het lopen ging nog goed. Ik ben nog opgeschoven naar de vierde plaats, maar dan kreeg ik pijn aan de heup die ik had bezeerd toen ik dinsdag op training was gevallen. De pijn in combinatie met de mentale tik die ik had gekregen door de pech hebben mij uiteindelijk uit de wedstrijd doen stappen. Ik had mijn debuut anders voorgesteld, maar ik kan er alleen maar uit leren. Ik ben aangenaam verrast dat de eerste wedstrijdhelft zo vlot ging, maar het is ook duidelijk geworden dat een volledige Ironman ook een mentaal spelletje is.” Heemeryck wil volgend jaar graag voor het eerst naar het WK Ironman in Hawaï. “Het is een gemiste kans dat ik hier nog geen ticket voor Hawaï kon pakken, dan moet het volgend jaar maar gebeuren. Ik zal deelnemen aan het EK in Frankfurt, een topwedstrijd dicht bij huis met veel slots voor Hawaï. Als het daar niet lukt, heb ik in juli of augustus nog altijd een tweede kans. Ik zie het helemaal zitten.”

Zesde plaats voor Frederik Van Lierde in Mexico, pech bij debuut voor Heemeryck
Frederik Van Lierde Foto: Gert-Jan D’Haene
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.