Tot acht jaar cel gevorderd voor gewelddadige homejacking in Schoten

Tot acht jaar cel gevorderd voor gewelddadige homejacking in Schoten

De villa waar het 72-jarige slachtoffer werd overvallen.

Schoten -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich maandag over een brutale homejacking aan de Elfenbankdreef in Schoten gebogen, waarbij het 72-jarige slachtoffer zwaar werd toegetakeld. Zijn poetsvrouw zou onder een hoedje met de overvallers hebben gespeeld, maar zij ontkent dat. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot acht jaar.

Poetsvrouw Valbona A. (39) zocht op 8 november 2018 hulp bij de buren. Haar handen waren (losjes) op haar rug gebonden en ze riep hysterisch dat ze overvallen was. Bij nazicht in de woning werd haar 72-jarige werkgever met bebloed gezicht aangetroffen in de slaapkamer. Hij werd met levensbedreigende hoofdletsels overgebracht naar het ziekenhuis. De buit was mager: een horloge en wat kleinere zaken.

Valbona A. verklaarde dat ze die morgen aan het stofzuigen was, toen ze plots langs achter werd vastgegrepen door een man. Hij knevelde haar en bracht haar naar de badkamer. Een tweede man was intussen het slachtoffer aan het slaan. Ze hoorde hem ook geld eisen. Toen de daders vertrokken waren, ging ze eerst bij het slachtoffer kijken en daarna was ze langs het keukenraam naar buiten gekropen om hulp te zoeken.

Overnachting

Nazicht van de beelden van het ANPR-netwerk en het zendmastonderzoek leidden naar Sakip K. (20) uit Leopoldsburg, Robert I. (42) uit Frankrijk en Avni O. Uit het telefonie-onderzoek bleek dat Valbona A. contact met hen had gehad. Sterker nog: de drie mannen waren in de nacht voor de feiten bij haar blijven overnachten.

Sakip K. bekende dat hij en Avni O. de homejacking gepleegd hadden. Hij had het slachtoffer drie of vier klappen gegeven, Avni O. was erger te keer gegaan. Valbona A. en Robert I. hadden volgens hem de homejacking gepland. Zij had hen verteld dat er bij het slachtoffer geld te rapen viel en dat ze langs de achterdeur naar binnen konden.

Valbona A. blijft er echter bij dat ook zij een slachtoffer is. Ook Robert I. ontkent: hij had gehoord wat de anderen van plan waren, maar had er niet aan deelgenomen. Avni O. laat verstek gaan. De procureur vorderde voor de twee uitvoerders acht jaar cel en voor de bedenkers zeven jaar cel.

Vonnis op 10 december.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio