Sven Nys in onze veldritpodcast: “Baal wereldbeker? We hebben niet de minste ambitie”

Sven Nys in onze veldritpodcast: “Baal wereldbeker? We hebben niet de minste ambitie”

Foto: Photo News

Hoog volk over de vloer van Het Nieuwsblad. Niemand minder dan Sven Nys kwam naar Antwerpen afgezakt om zijn medewerking te verlenen aan de tweede aflevering van onze veldritpodcast, te beluisteren vanaf donderdag. Zonder taboes: het afscheid van sponsor Telenet, de groeipijnen van de nieuwe fiets, de toekomst van de wereldbeker en de toekomst van Thibau. Een bloemlezing.

BELUISTER HIER ONZE PODCAST VELDRIJDEN. Sven Nys: “Dat onze breuk met Telenet wordt uitvergroot: dat hoort gewoon bij onze sport”

Het afscheid van Telenet

“Het klinkt raar maar wij hebben elkaar gevonden in deze ‘scheiding’. Als ploeg beseffen we dat we in een periode zitten waarin onze sport revolutionair verandert. Dus moeten we bepaalde zaken anders aanpakken. Tegelijk had Telenet het idee dat de sponsoring na 2020 niet meer moest worden doorgetrokken. Hier is geen winnaar of verliezer, het is een keuze van beide partijen.”

De groeipijnen van de fiets

“We hebben de keuze gemaakt om vanaf dit seizoen met SRAM te rijden voor het schakelsysteem en de schijfremmen. Dat is een gewenning voor de renners en mecaniciens. Daar komt bij dat we al de meest extreme omstandigheden hebben gehad voor zo vroeg in het seizoen. Het minste dat er iets fout loopt, wordt dan naar het materiaal verwezen. Maar wat fijn is aan onze keuze, is dat SRAM heel hard meedenkt in het zoeken naar oplossingen. Zij komen nu al met nieuwe, innoverende zaken qua remsystemen. De samenwerking met SRAM is de manier waarop ik met mensen wil samenwerken.”

De toekomst van de wereldbeker

“Ik ben groot voorstander van innovaties in onze sport maar de manier waarop het nu gebeurt, doet me vrezen voor de toekomst. Er komt minder publiek naar de cross, organisatoren moeten schipperen met hun centen en plots worden er meer centen gevraagd om (wereldbekers, red) te organiseren. En wat krijgen ze in de plaats? Meer, zou je toch verwachten. Maar ze weten helemaal nog niet wat ze gaan krijgen. Baal in de Wereldbeker? We hebben niet de minste ambitie.”

De toekomst van Thibau Nys

“Ik ga niet zeggen dat hij diegene zal zijn die de sport naar een hogere niveau zal tillen. Er zijn nog heel wat bruggen te bouwen. Ja, hij beleeft een fantastisch jaar maar ik ben er redelijk zeker van dat hij volgend jaar, bij de beloften, het moeilijkste jaar uit zijn carrière gaat beleven. Ik laat hem rustig zijn ding doen, met vallen en opstaan.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.