54 kinderen kregen een diploma van de Junior Techniekacademie

Het stadsbestuur Deinze en Hogeschool VIVES sloegen de handen in elkaar om een techniekacademie voor kinderen van het derde en vierde leerjaar te organiseren. Op woensdag 25 september gingen vier groepen, twee in JC Brieljant in Deinze en twee in de gemeentezaal van Nevele, aan de slag rond techniek en technologie. Op woensdagnamiddag 27 november mochten 54 leerlingen trots hun diploma ophalen bij schepen Trees Van Hove in Deinze of schepen Johan Cornelis in Nevele.

In Deinze vond dit jaar voor het eerst de Techniekacademie Junior plaats. Tien woensdagnamiddagen werden kinderen uit het derde en vierde leerjaar ondergedompeld in de wereld van techniek en technologie. De techniekacademie liep van eind september tot begin december. Dit initiatief wordt waarschijnlijk in het najaar van 2020 herhaald. 54 kinderen namen in vier groepen – twee in Deinze en twee in Nevele – deel. Tweewekelijks werkten ze rond een nieuw thema: mechanica, elektriciteit, textiel, hout en informatica. Op het eind van de reeks kreeg elke deelnemer een diploma.

Hogeschool VIVES

“In Deinze loopt al langer een techniekacademie voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar”, stelt Trees Van Hove, schepen van onderwijs. “Ook heel wat jongere kinderen zijn geïnteresseerd om met technologie en techniek aan de slag te gaan. Daarom zijn we op het aanbod van Hogeschool VIVES ingegaan om een Techniekacademie Junior te organiseren.”

In 2013 startte Hogeschool VIVES met de Techniekacademie als antwoord op de vraag om na te denken hoe de gemeente een rol kan spelen in het waarderen en ontwikkelen van technisch talent bij kinderen en jongeren. Men stelde toen vast dat er in het vrijetijdsaanbod  voor kinderen weinig tot geen kansen waren om iets te doen rond techniek. We leven nochtans in een hoogtechnologische samenleving en bijgevolg hebben de kinderen ook zelf veel interesse  voor techniek. Bovendien schreeuwen onze KMO 's om technisch geschoold personeel.

VIVES nam de handschoen op met de Techniekacademie, in een eerste fase voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar. Vandaag is de Techniekacademie een heel succesvol verhaal geworden en wordt het ingericht  bij 63 West-Vlaamse en 20 Oost-Vlaamse gemeenten.

Junior Techniekacademie

De Junior Techniekacademie is een nieuw initiatief, dat opgestart werd in september 2018. Het is een aanbod voor kinderen uit de tweede graad basisonderwijs. Hiervoor tekenden nu al bijna 50 gemeenten in. Deze uitbreiding kwam er nadat veel ouders suggereerden of de Techniekacademie ook voor deze jongere leeftijdsgroep kon gerealiseerd worden.  

De begeleiding gebeurt door twee techniekmentoren. Dit zijn leerkrachten van het basis- of secundair onderwijs, gepensioneerde technici of studenten. Er worden vijf onderwerpen behandeld: mechanica, elektriciteit, textiel, hout en informatica (LEGO robot).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio