Komt er dan toch nog schot in ambitieus Belgisch project en olympische droom? “Het ziet er goed uit”

Komt er dan toch nog schot in ambitieus Belgisch project en olympische droom? “Het ziet er goed uit”

Anke Vos, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte. Foto: Instagram

Sandrine Tas denkt over ruim twee weken in Nagano haar rentree te maken op de internationale schaatsbanen. Tas wil dan meedoen aan de vierde manche van de wereldbekerwedstrijden. Het is voor Tas de enige en laatste kans om zich met Anke Vos en Stien Vanhoutte op de ploegachtervolging te plaatsen voor het EK in januari in Heerenveen.

Tas herstelt momenteel van een zware blessure aan de linkerenkel. Tijdens een snelheidstraining in oktober in Inzell kwam ze ten val en scheurde ze twee ligamenten aan de buitenkant van de enkel en eentje aan de binnenkant. Vos, die achter haar schaatste, liep een heupblessure op. Zij moest bedanken voor de Belgische kampioenschappen, maar heeft inmiddels aan wereldbekerwedstrijden meegedaan op de massastart. “Ik genoot ervan om die te rijden”, aldus Vos.

De blessure van Tas was een ramp voor het project van de ploegenachtervolging. Er werd een stevig budget – “tientallen duizenden euro’s” – bekomen op voorwaarde dat het EK in januari gehaald werd. Op zich al uniek, want normaal ondersteunen Sport Vlaanderen en het BOIC niet snel projecten die nog geen resultaten hadden geboekt. De drie dames konden echter adelbrieven voorleggen uit het skeeleren en maakten op korte tijd serieuze vooruitgang op het ijs. Tot Tas zich dus blesseerde.

LEES OOK. De Belgische coach die eigenlijk wilde stoppen met topsport, maar nu op zoek moet naar 60.000 euro voor olympische droom

Hoop doet leven

Intussen werkt Tas hard aan haar comeback. “Ik moest eerst twee tot drie weken zo weinig mogelijk wandelen”, zei ze donderdag op de website van de KBSF (Koninklijke Belgische Snelschaats Federatie). “Momenteel zit ik nog in een brace maar ondertussen ben ik wel mijn voet zo geleidelijk aan terug aan het trainen.” Met fietsen en krachttraining probeert Tas haar conditie op peil te houden. Speciale oefeningen moeten de mobiliteit in de voet terugbrengen.

“Ze skeelert of schaatst nog niet”, liet Spruyt vrijdag weten. “We werken in korte fasen met de medische staf en wachten telkens hoe ze reageert. We hebben een sprankeltje hoop dat Sandrine in Japan van start kan gaan. Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Volgende week gaat zij als alles goed verloopt haar eerste stappen op het ijs zetten.”

Vrijdag ging kreeg Tas goed nieuws. “Het ziet er goed uit. Mijn voet is niet gezwollen of extra pijnlijk als gevolg van de oefeningen. Ik ga dus mee naar Astana (waar de derde wereldbeker plaatsvindt, red.) om terug te beginnen. Hopelijk ben ik tegen Japan weer min of meer wedstrijdklaar. Het zal uiteraard niet de beste Sandrine zijn, maar fysiek zou ik in orde moeten zijn. Ik denk dat het mogelijk is om een degelijk niveau te halen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.