Aanslag London Bridge: twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen, identiteit dader bekend

Minstens twee voorbijgangers doodgestoken en de dader die door de politie werd neergeschoten. Dat is de balans van een nieuwe terreurdaad in hartje Londen. Aan de beroemde London Bridge viel een man vrijdagmiddag voorbijgangers aan met een vleesmes. Op gevaar van hun eigen leven konden enkele mannen hem uiteindelijk overmeesteren en zijn mes afnemen. Daarop schoot de politie hem dood. De man werd intussen door de politie geïdentificeerd.

tg

Op de afdeling traumatologie van het Royal London hospital in Whitechapel zijn in de loop van de avond twee slachtoffers aan hun verwondingen overleden. Het gaat om een man en een vrouw. Zeker drie anderen worden nog verzorgd. Ze liepen allemaal steek- en snijwonden op. Ook de dader is overleden. Doodgeschoten door de politie. Het gaat om Usman Khan, een man van 28. “Dit individu stond bij de autoriteiten bekend en werd in 2012 veroordeeld wegens aan terrorisme gerelateerde misdrijven”, verklaarde Neil Basu, hoofd van de Britse antiterreurpolitie, in een mededeling. “Hij werd in december 2018 onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis en het is nu zaak om te onderzoeken hoe hij deze aanval heeft kunnen uitvoeren”, luidde het.

BBC-verslaggever John McManus was vrijdagmiddag toevallig in de buurt van de Londen Bridge. Hij zag vanop afstand hoe een groepje mannen in een gevecht verwikkeld waren met een onbekende man. Het was toen 14 uur lokale tijd.

Die man was, zo bleek nadien, gewapend met een groot mes en had even voordien op de brug verschillende mensen aangevallen. Een terreurdaad, daar gaan de Britse speurders nu van uit.

De vechtpartij waarover John McManus het had, dat waren voorbijgangers die de dader op gevaar voor hun eigen leven te lijf waren gegaan om hem te stoppen. En vooral om te vermijden dat hij nog meer slachtoffers zou maken. Want op de brug had hij intussen zonder reden vijf mensen neergestoken.

(Lees verder onder de video)

De moedige burgers konden de man ontwapenen, maar kregen hem maar moeilijk onder controle. Toen de politie arriveerde en ook nog eens bleek dat hij een bommengordel droeg, schoten ze hem van dichtbij neer. Hij overleed later op de avond aan zijn verwondingen. Die gordel had hij, zo bleek nadien, zelf in elkaar geknutselden was nep. Maar dat konden de agenten niet weten.

Buspassagiers filmden de arrestatie op de brug over de Theems .

Amanda Hunter, die op een bus zat op London Bridge, zei: “Plotseling stopte de bus en zagen we hoe agenten een man benaderden. Hij gaf zich niet zomaar gewonnen. Een agent schoot hem van dichtbij neer. Iemand anders nam een groot mes weg.”

Bommengordel

Hoofd van de anti-terreureenheid van de politie Neil Basu heeft vrijdagavond bevestigd dat de verdachte die door de politie werd neergeschoten intussen overleden is.

Nog volgens Basu blijft de London Bridge afgesloten omdat er berichten waren dat de man een bommengordel droeg. “Maar we gaan er ondertussen wel van uit dat het om een vals exemplaar gaat”, zei Basu op een persconferentie van Scotland Yard.

De politie bevestigde intussen ook dat er meerdere gewonden vielen. Twee zijn intussen overleden. Minstens drie worden nog verzorgd.

Hoewel het onderzoek nog volop loopt, gaat het gerecht uit van terreur.

De Londense burgemeester Sadiq Khan riep in een communiqué aan de Londenaars op om “vastberaden te blijven in onze wil om sterk en verenigd te staan tegenover terrorisme”.

Ook Boris Johnson reageerde al en veroordeelde de feiten fors. Hij bedankte de moedige burgers die de man hielpen uitschakelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tweede aanslag op dezelfde plek

In juni 2017 was de London Bridge ook al eens het doelwit van een aanslag. Drie daders reden toen ongeveer op dezelfde plek met een busje in op voetgangers. Er vielen toen acht doden en verschillende gewonden.

Toen Khuram Butt, Rachid Redouane en Youseff Zaghba op 3 juni hun dodelijke aanslag pleegden in Londen, droegen ze ook valse bommengordels.

De drie terroristen sloegen toe op zaterdag 3 juni. Rond 22.08 uur Britse tijd (23.08 uur Belgische tijd) kreeg de Londense politie de melding van een voertuig dat op de London Bridge was ingereden op meerdere voetgangers.

Het voertuig reed door naar Borough Market, zo’n 500 meter verder. Drie mannen sprongen er uit de bestelwagen en vielen mensen aan met grote messen terwijl ze “dit is voor Allah” riepen. Ze gingen onder meer restaurants binnen om daar willekeurig mensen neer te steken.

Ook toen gingen burgers de daders te lijf voor ze door de politie werden doodgeschoten.

Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven. Er vielen ook 48 gewonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer