Vlaamse partijen hebben bijna akkoord

Voetballers van buiten EU moeten hier minstens 400.000 euro per jaar verdienen

 Voetballers van buiten EU moeten hier minstens 400.000 euro per jaar verdienen

Voor topclubs zullen de loonsverhogingen wellicht voor niet al te veel problemen zorgen. Voor de kleinere clubs daarentegen...

Het minimumloon voor voetballers die niet uit de Europese Unie komen, moet fors de hoogte in. Daarover lijkt er een consensus in de maak tussen de Vlaamse partijen.

Als het aan CD&V ligt, wordt het minimumloon voor een profvoetballer die niet uit de Europese Unie komt vervijfvoudigd tot 400.000 euro per jaar. Ook de andere Vlaamse partijen zijn wel te vinden voor een forse verhoging. Dit zou grote gevolgen hebben voor het Belgisch voetbal, waar op dit moment dertig procent van de spelers afkomstig is van een land buiten de EU.

CD&V dient een voorstel in om dat loon op te trekken naar 1,2 keer het gemiddeld loon per sportsector. Voor het voetbal zou dat een vervijfvoudiging betekenen tot ongeveer 400.000 euro per jaar. Op dit ogenblik moeten de clubs niet-Europese spelers minstens 85.000 euro per jaar betalen.

“Meer kansen voor talent van eigen bodem”

“België is een doorverkoopland van goedkope buitenlanders. Met deze maatregel willen we het talent van eigen bodem beschermen, zodat zij meer kansen krijgen”, zegt CD&V-parlementslid Leen Dierick. “We hebben de vergelijking gemaakt met onze buurlanden en daarbij viel op dat het minimumloon in België ontzettend laag ligt’, zegt Dierick uit. “Daarom zijn wij tot dit voorstel gekomen.”

Ook de andere Vlaamse partijen zijn te vinden voor een forse verhoging van dit minimumloon. “We zien dit wel als iets dat in zijn geheel moet bekeken worden met de RSZ- en fiscale voordelen’” zegt Dieter Van Besien van Groen. “Maar als dat kan helpen om de eigen jeugd meer kansen te geven, dan is dit zeker een goede denkpiste.” Dat is ook de teneur bij N-VA, sp.a en Open VLD, die volgende week donderdag samen met Groen en CD&V voor een eerste keer zullen samenzitten om de RSZ- en fiscale regeling te bespreken.

Enorme gevolgen

Dit zou enorm grote gevolgen kunnen hebben voor de Belgische eerste en tweede voetbalklasse, waar momenteel dertig procent van alle spelers van buiten Europa komen. Voor de grote clubs zal dat weinig problemen stellen – zij kunnen die lonen betalen –, maar vooral de kleinere clubs zullen op zoek moeten naar alternatieven in de eigen jeugd of binnen Europa.

Deze maatregel maakt deel uit van het overleg tussen de Vlaamse politieke partijen over de fiscale en RSZ-voordelen in de sport, dat volgende week donderdag gepland staat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees