Antwerp Giants met anderhalf been in halve finale Beker van België na vlotte zege tegen Bergen

Antwerp Giants met anderhalf been in halve finale Beker van België na vlotte zege tegen Bergen

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Uittredend bekerwinnaar Antwerp Giants opende in de Mons Arena de deur naar de halve finales van de Beker van België. Het pakte in Bergen uit met een puike prestatie in de heenwedstrijd van de kwartfinale. De Sinjoren wonnen immers met 56-73 overtuigende cijfers van Bergen.

“Een mooie prestatie, maar we zijn er nog niet. Dit is slechts de eerste helft die we hebben afgewerkt. Zondag (18 uur, nvdr.) bevestigen in de Lotto Arena is dan ook de boodschap,” zei coach Christophe Beghin onmiddellijk na de knappe Antwerpse winst.

In het eerste kwart had Antwerp Giants via Vic Sanders - die zijn comeback maakte - en een bom van Dave Dudzinski snel een 3-7 voorsprong op zak. De sterke start van de Sinjoren werd echter snel door de Henegouwers weggeveegd. Katin Reinhardt maakte een sterke invalbeurt en leidde met driepunters Bergen snel mee naar een 13-9 bonus. De Giants kregen met Ibrahim Fall Faye echter ook een speler die sterk van de bank kwam. De Senegalese center zette enerzijds blockshots, plukte rebounds en was tevens ook heerlijk opportunistisch offensief. Dat vertaalde zich in een 17-22 Antwerpse bonus na het eerste kwart. Bergen had geen reactie, onderging het spel, was te statisch en lag in de meeste statistieken in de eerste helft dan ook onder ten opzichte van de Sinjoren. Dennis Donkor dropte een bom, Hans Vanwijn deed zijn ding en ook Vincent Kesteloot was weer energiek. Dat maakte dat Antwerp Giants, ondanks een technische fout voor Luka Rupnik, na 19-22 en 23-29 halfweg met een mooie 26-35 voorsprong naar de kleedkamer trok.

In het derde kwart bleef een reactie van een krampachtig Bergen uit. De Giants waren enerzijds sterk in defense en waren anderzijds ook offensief bij de les. Hans Vanwijn, Dave Dudzinksik en co. hadden na 34-47 en 38-56 na drie kwarts bij 41-61 en in het begin van het slotkwart dan ook de “twintiger” op zak. In het slot van de partij stokte eventjes de Antwerpse machine, maar was een remonte van een zwak Bergen echt niet aan de orde. Telenet Giants Antwerp deed het collectief, scoorde met tien spelers, domineerde de rebound en boekte dan ook een knappe en vooral belangrijke afgetekende overwinning op verplaatsing. Zondag (18 uur) is de return van de kwartfinale van de Belgische Cup in de Lotto Arena. De Giants vertrekken met een bonus van 17 punten en mogen zelfs met 16 punten verliezen richting kwalificatie voor de halve finale. Bergen heeft dus een superdag nodig om het tij te keren.

Bergen- Antwerp Giants 56-73

Bergen: Smith 12, Lambot 2, Adamovic 7, Barnes 9, Reinhardt 6, Cage 0, Freeman 14, Mortant 3, Van Caeneghem 0, Giancaterino 3

Telenet Giants Antwerp: Klassen 7, Donkor 5, Vanwijn 17, Sanders 5, Bleijenbergh 3, Rogiers 2, Kesteloot 11 , Dudzinski 10, Fall Faye 10, Rupnik 2

Kwarts: 13-14, 13-21, 12-21, 18-17

- Programma kwartfinale Beker van België -

Heen

13/12 Limburg United-Leuven Bears

13/12 Brussels-Okapi Aalstar

13/12 Charleroi-Oostende

Terug

1/12 Antwerp Giants-Bergen

14/12 Okapi Aalstar-Brussels

15/12 Leuven Bears-Limburg United

15/12 Oostende-Charleroi

Halve finale: 24 en 26 januari

Finale: 8 maart Vorst Nationaal

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.