Comeback in de cross van Loenhout

Wout van Aert is (bijna) terug: “Het gevoel om weer renner te zijn wordt onbeschrijflijk”

Wout van Aert is (bijna) terug: “Het gevoel om weer renner te zijn wordt onbeschrijflijk”

Wout van Aert met het shirt dat hij zal dragen in de cross. Foto: Photo News

De onzekerheid bij Wout van Aert ebt langzaam weg. Dinsdag kreeg de winnaar van de Flandrien op de Arbeidsrechtbank gelijk in het geschil met Nick Nuyens na zijn contractbreuk, en ook sportief ziet hij na zijn zware val in de Tour licht aan het einde van de tunnel. Zijn revalidatie verloopt zo goed dat hij op 27 december in Loenhout zijn comeback maakt in het veld.

LEES OOK. Wout van Aert kondigt zijn comeback aan in het veld (en doet dat met een gloednieuwe outfit)

Wout van Aert had op de cross in Kortrijk de pers uitgenodigd. Fier stelde hij het truitje voor waarmee hij deze winter enkele veldritten zal afwerken. Op het shirt van Jumbo-Visma, zijn team voor de weg, staan ook de privésponsors Caps, Cibel-Cebon en Domo Elektro. De sponsors die hem vorig jaar, na zijn contractbreuk bij Crelan-Charles, hielpen om een éénmansploegje uit te bouwen. “Deze sponsors hebben mij gered. Ik ben dan ook heel blij dat ze samen met Jumbo-Visma mee op mijn shirt staan. Het is goed voor de continuïteit en ik kan hen niet genoeg bedanken voor wat ze voor mij vorig seizoen hebben gedaan. Ik vind het ook een heel mooi shirt.”

Dat betekent dat je binnenkort aan de start staat van een veldrit, Wout?

“Ja, als alles goed gaat dan start ik op 27 december in de veldrit van Loenhout. Het is ideaal: vlakbij huis, veel fans en een mooi parcours waar normaal veel zal gefietst worden. Kinesist Lieven Maesschalck en dokter Toon Claes moeten groen licht geven, maar zoals het er nu uitziet moet dat lukken. Ze zien het heel positief in. Ik heb ook nog een kleine maand tegen dat het zover is. Maar verwacht nu niet dat ik daar een sterke prestatie neerzet. Ik kom van heel ver en heb drie maanden niet op de fiets gezeten. En ik strijd tegen mannen die al een hele tijd bezig zijn in het veld. Ik ga niet als toerist en zal mijn uiterste best doen, maar ik ga gewoon genieten van het feit dat ik mij weer renner zal voelen.”

Wout van Aert is (bijna) terug: “Het gevoel om weer renner te zijn wordt onbeschrijflijk”
Van Aert: “Tijdens een crosstraining en bij het lopen voel ik nog wat reactie van de spieren. Die rechterspieren verzuren nog sneller omdat ze de uithouding nog missen.” Foto: Photo News

Het gaat dus zeer vlot met de revalidatie?

“In september en oktober moest ik van iemand die niet kon stappen naar gewoon kunnen bewegen gaan. Maar de laatste maand zijn we echt met explosieve dingen en hardere trainingen kunnen beginnen, dat leunt al meer aan naar topsport. Het herstel gaat nu met grotere stappen vooruit dan voordien, ik kan de belasting steeds meer opvoeren. Ik kan toch al zonder grote problemen 125 km afhaspelen. Op de fiets kan ik alles. Bij de laatste controles blijkt dat er in mijn rechterbeen al veel kracht zit, de blessure is goed geheeld. Ik kan ook niks meer fout doen. Maar ik heb nog werk tegen Loenhout hoor. Tijdens een crosstraining en bij het lopen voel ik nog wat reactie van de spieren en krijg ik een terugslag. Die rechterspieren verzuren nog sneller omdat ze de uithouding nog missen. Ik zal die komende maand nog zeker nodig hebben. Maar de goede evolutie zal zich normaal doorzetten, de dokters zijn alvast positief. De angst of het allemaal wel goed komt, is weg. Ik heb het gevoel dat ik het zelf in de hand heb.”

Je gaat met Jumbo-Visma op ploegstage naar het Spaanse Girona. Train je daar mee met de ploegmaats of volg je een individueel programma?

“Ik zal zo veel mogelijk met de groep trainen. De wegrenners komen uit vakantie en zijn aan hun eerste opbouw bezig, dus het moet wel lukken. Al zal ik ook wel individuele herstel- en krachtoefeningen afwerken. Ik vertrek ook een paar dagen eerder naar ginder dan de rest.”

Je testte met de ploeg de Bianchi-fiets op het parcours van Parijs-Roubaix, dat moet je toch ook een extra boost hebben gegeven?

“Het deed deugd, al was het verschrikkelijk slecht weer. We deden een toertje in de buurt van Carrefour de l’Arbre, we hebben niet echt een parcoursverkenning gedaan. Het was om het materiaal te testen. En dat is zeer goed, we hebben al stappen vooruit gezet in vergelijking met vorig jaar. Dat stemt mij tevreden.”

Wout van Aert is (bijna) terug: “Het gevoel om weer renner te zijn wordt onbeschrijflijk”
Van Aert met zijn privésponsors: Domo, Caps en Cibel-Cebon. Foto: Photo News

Welke crossen wil je nog rijden na Loenhout?

“Het liefst allemaal, maar dat is niet opportuun. Het is niet onlogisch dat ik na die eerste wedstrijd extra herstel zal nodig hebben. Dus ik zal niet alles kunnen rijden. Ik bekijk het van cross tot cross. Ik zal januari en februari ook nodig hebben om mijn conditie op te bouwen voor het voorjaar en dat lukt niet als je nog vijftien wedstrijden gaat rijden. Ik zal al blij zijn als ik een paar keer aan de start kan staan. Zonder druk. Ik weet ook wel dat ze veel van mij gaan verwachten, maar je moet realistisch blijven. Dit seizoen zijn de prestaties in het veld van ondergeschikt belang. Maar ik ben nog niet klaar met crossen hoor. Volgend seizoen zal ik wel rijden om te winnen en proberen het duel aan te gaan met Mathieu van der Poel en de rest. Of ik niet stiekem droom van de Belgische titel? Zonder Mathieu rijden er nog veel sterke renners mee. Ik zal zeker meedoen, maar voor mij is het vooral heel leuk en ook mentaal zal het een boost geven om er opnieuw bij te zijn. Ik zal opgelucht zijn om mij weer renner te voelen. Dat wordt een onbeschrijflijk gevoel.”

Denk je al aan het voorjaar op de weg?

“Uiteraard. Maar het blijft ook daar afwachten hoe de revalidatie evolueert en of ik dan al opnieuw de oude zal zijn. Dat zijn toch veel langere wedstrijden en die afstanden heb ik nog niet kunnen doen. Ik hoop alle klassiekers te kunnen rijden, vanaf de Omloop Het Nieuwsblad. Maar we zullen moeten zien of dat realistisch is.”

Dinsdag kreeg je goed nieuws op de Arbeidsrechtbank na je contractbreuk met het team van Nick Nuyens. Een opluchting?

“Ja. Ik wist dat ik recht in mijn schoenen sta en de rechter heeft het vonnis zeer goed geargumenteerd. Het is nog niet gedaan, maar ik heb alvast goede papieren.”

Wout van Aert is (bijna) terug: “Het gevoel om weer renner te zijn wordt onbeschrijflijk”
“De Belgische titel? Zonder Mathieu rijden er nog veel sterke renners mee. Ik zal zeker meedoen, maar het zal vooral een boost geven om er opnieuw bij te zijn.” Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.