Roeselare en Aalst spelen net zoals vorig jaar bekerfinale volleybal

Roeselare en Aalst spelen net zoals vorig jaar bekerfinale volleybal

Foto: VDB

Roeselare en Aalst hebben zich net zoals vorig jaar geplaatst voor de bekerfinale in het volleybal. Roeselare versloeg Maaseik met 3-1, terwijl Aalst met 0-3 ging winnen bij Haasrode Leuven.

Twee sets had Roeselare nodig na de 1-3-zege van tien dagen voordien in de heenmatch in Maaseik om voor de vijfde keer op rij tot de bekerfinale door te stoten. Roeselare begon heel overtuigend aan die opdracht, want via Matthijs Verhanneman en Pieter Coolman stond het in de eerste beurt in een mum van tijd 5-0. Maaseik bleef na die snelle opdoffer wel de evenknie, maar de vroege kloof dichten, zat er nooit in. Een tegen zijn ex-ploeg aarzelend gestarte Maaseikse opposite Kindt blokte nog de 24-20 op het bord maar Verhanneman rondde autoritair de eerste set af voor Knack.

De Limburgers gaven zich niet zomaar gewonnen. Halfweg de tweede beurt namen de bezoekers even afstand en de 12-15-driepuntenkloof gaf Greenyard niet meer prijs. Onder impuls van ‘gouwe ouwe’ Jelte Maan en de Noor Kvalen rondde Maaseik de vierde Limburgse setbal af voor de 1-1.

Bij de thuisploeg hielden ze de hoofden koel. Nog voor halfweg de derde set, bij 9-6, had Roeselare de beslissende voorsprong bij elkaar. Bij 23-18 was de kwalificatie een feit en de Griek Andreas Fragkos mocht even na 10 uur zaterdagavond de 25-20 in het Maaseikse kamp meppen. De rest van de partij deed er niets meer toe. Roeselare rondde af met 3-1.

Aalst trekt scheve situatie recht

Roeselare ontmoet in de finale opnieuw Aalst, dat revanche heeft genomen voor de 2-3 uit de heenwedstrijd en dat deed met uitstekend volleybal. De ploeg van coach Johan Devoghel had ook duidelijk een lesje geleerd uit die nederlaag en begon snedig aan de eerste set. Nochtans zweefde de thuisploeg op hoop en de gedachte dat het een unieke kans had om voor het eerst in haar geschiedenis door te stoten naar de bekerfinale.

Dat vertaalde zich in een gelijkopgaande start en zelfs een lichte 15-13 voorsprong voor de Leuvenaars, maar toen maakten middenman Simon Van de Voorde en de Finse opposite Kaislasalo (7 punten in set 1) blokkerend het verschil. Een groot verschil met de heenwedstrijd dus, want toen sloegen van Walle, Baetens en Peters wel de juiste ballen op en over het Aalsters blok.

Haasrode Leuven ging - ondanks het thuisvoordeel in de gevreesde kleine zaal - serverend teveel in de fout terwijl Aalst in set 2 de hoeken van de thuisploeg helemaal lam legde. En met een Staszweski en Gorski helemaal onder stoom, kwam Haasrode Leuven niet meer onder de druk uit. Enkel kapitein van Walle en Baetens strubbelden nog tegen en zorgden ervoor dat een 4-puntenkloof nog werd opgehaald, maar bij 18-20 gingen de kopjes bij VHL terug naar omlaag. In de slotset moest de thuisploeg het spel blijven ondergaan en lukte er amper nog iets: 7-9 werd 14-18 en uiteindelijk 17-25, want ook het Aalsterse midden bleef onklopbaar. De ontgoocheling bij Haasrode Leuven was groot, want niet zij maar wel Aalst mag in februari naar het Sportpaleis.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen