Tom Pidcock is een groene jongen: veldrijder plant 250 bomen in thuisstad

Tom Pidcock is een groene jongen: veldrijder plant 250 bomen in thuisstad

Foto: Instagram/TomPidcock

Tom Pidcock heeft geld ingezameld om in zijn thuisstad 250 bomen te laten aanplanten. De boomplantactie gaat wel door zonder de Britse veldrijder: omdat hij op stage is… en omdat hij niet mag van zijn trainer wegens blessuregevaar.

Wielrennen is een sport waarbij je veel in het vliegtuig zit. Nefast voor je ecologische voetafdruk, zo besefte ook Tom Pidcock. Op zijn Instagrampagina besliste hij dan ook enkele weken geleden om zich in te zetten voor het milieu. Hij plaatste enkele oude shirts online waarop kon geboden worden. De opbrengst ging naar de aankoop van bomen. Die zouden geplant worden in het Cyclopark in Gravesend, de thuisstad van Pidcock. Al snel werd ruim vierduizend pond bijeengezameld, waarna Pidcock vlak voor het begin van zijn veldritseizoen zelf de eerste boompjes aanplantte.

“Tom is zeer bewust van zijn grote ecologische voetafdruk”, vertelt mama Sonja aan het Britse Cycling Weekly. “Vliegen is nu eenmaal onderdeel van zijn job. Hij wilde iets extra doen in het kader van de huidige klimaatcrisis en tegelijk zijn shirts van de vorige seizoenen kwijtraken. Een ideale combinatie om geld in te zamelen om boompjes te planten. Twee vliegen in één klap.”

Blessures

De grote boomplantactie gaat door op 4 december, komende woensdag. Mama Sonja en vriendin Beth zullen helpen om alles in goede banen te leiden. Pidcock zal niet aanwezig zijn omdat hij momenteel traint in Girona. Volgens Cycling Weekly mocht de Britse renner ook niet deelnemen aan de boomplantactie: zijn coach wilde niet dat Pidcock een spade in de grond stak om blessures te vermijden.

Pidcock onderging nog volgens het Britse medium vorige week een operatie aan de tanden. Die ingreep is een gevolg van de zware crash van de Brit in de Ronde van de Toekomst, waarbij hij verschillende wonden in het gezicht opliep en enkele tanden brak. Pidcock hoopte die ingreep uit te stellen, maar door ontstekingen ging de operatie dus nu al door. Pidcock kent zijn wegploeg voor 2020 nog niet, maar bevestigde wel al niet naar de WorldTour over te stappen. Doelen in 2020? Enkele wegwedstrijden in de lente, de Tour of Yorkshire, de Baby Giro, enkele mountainbikewereldbekers en zelfs de beruchte Cape Epic.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.