Paus waarschuwt voor “virus” van consumptiedrang

Paus waarschuwt voor “virus” van consumptiedrang

Foto: EPA-EFE

Paus Franciscus heeft zondag, tijdens een van de belangrijkste shoppingweekends van het jaar, gewaarschuwd voor het verlangen naar consumptie in de aanloop naar de kerstperiode. Hij omschreef de consumptiedrang als “een virus dat het geloof tot in zijn kern aanvalt”.

“We moeten ons bevrijden van het waanidee dat men gelukkig is wanneer men heel veel dingen heeft. Weersta aan het verblindende licht van consumptie dat deze maand overal schijnt”, maande de paus de gelovigen aan tijdens een misviering in het Vaticaan in Rome.

Record op Black Friday

De oproep van de kerkleider komt er in een traditioneel erg druk winkelweekend, met de uit de Verenigde Staten overgewaaide kortingendag Black Friday en Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving wanneer consumenten op zoek gaan naar online koopjes.

In de Verenigde Staten kochten consumenten dit jaar meer online dan ooit op Black Friday. In totaal werd er via het internet 7,4 miljard dollar uitgegeven, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro, zo bleek zaterdag uit de cijfers.

De paus veroordeelde die buitensporige koopjesdrang en hekelde dat “het nooit genoeg is”. “We moeten het idee overwinnen dat de zin van het leven ligt in het accumuleren”, besloot hij.

Corrigeer

MEER NIEUWS