Vlaanderen tekent nieuwe meerjarige partnerschapsovereenkomst met UNAIDS

Vlaanderen tekent nieuwe meerjarige partnerschapsovereenkomst met UNAIDS

Themabeeld Foto: EPA-EFE

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag een nieuwe, tweejarige partnerschapsovereenkomst met UNAIDS ondertekend. De overeenkomst is goed voor een bijdrage van 750.000 euro per jaar in 2019 en 2020. “Na jaren van ongeziene vooruitgang op het vlak van de mondiale strijd tegen hiv en aids moeten we nu vaststellen dat de epidemie in verschillende landen aan het toenemen is.

Zo kan het virus opnieuw de gezondheid en zelfs de levens van miljoenen kwetsbare mensen wereldwijd bedreigen. Een sterk UNAIDS is meer dan ooit nodig om alle regeringen ervan te overtuigen de inspanningen voor effectieve preventie snel en doortastend op te drijven”, vindt Jambon.

Sleutelgroepen

Het partnerschap tussen UNAIDS en Vlaanderen werd opgestart in 2000. In een eerste fase werden afzonderlijke projecten op ad-hoc basis gefinancierd. Ondertussen sluit Vlaanderen al meer dan 10 jaar lang meerjarige partnerschapsovereenkomsten met de VN-organisatie. Vlaanderen wil de nadruk leggen op preventie van infectie door deze nog steeds ongeneeslijke ziekte en specifieke, maar niet-discriminerende aandacht voor sleutelgroepen binnen deze pandemie, zoals de LGBTQI+-gemeenschappen wereldwijd en de adolescente meisjes in Zuidelijk-Afrika, de partnerregio van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking.

“Dit falen op het vlak van preventie van hiv en aids kan onze jarenlange, doorgedreven investeringen van geld en menselijke middelen op dit vlak nog steeds teniet doen. Ook gebaseerd op de unieke en nu al historische kennis en expertise op het vlak van de strijd tegen dit zeer intelligente virus binnen Vlaamse kennisinstellingen zoals ITG en UGent en binnen de hier gevestigde, farmaceutische industrie zijn we in Vlaanderen extra gevoelig voor deze negatieve evolutie”, vervolgt minister-president Jambon.

Twee jaar

UNAIDS gaat al enkele jaren door een financiële crisis door de snel afnemende aandacht voor de wereldwijde strijd tegen hiv en aids. Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist om de steun aan UNAIDS met opnieuw twee jaar te verlengen. Van de jaarlijkse subsidie van 750.000 euro per jaar, gaat 525.000 euro naar de ondersteuning van de landenkantoren van de 8, meest door de epidemie getroffen Afrikaanse landen, terwijl 225.000 euro naar het coördinerende en beleidswerk van het hoofdkwartier in Genève zal blijven gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees