Meer mannen tonen interesse in Uggs

Meer mannen tonen interesse in Uggs

Foto: Shutterstock

Uggs, de omstreden laazen met schapenwol aan de binnenkant, worden populairder. Vooral mannen tonen interesse, zo blijkt uit een zoekopdracht-analyse van modeplatform Lyst.

Meer mannen tonen interesse in Uggs
Katie Holmes in 2019 Foto: ISOPIX

Modeplatform Lyst stelde in oktober, aan de hand van winkelgewoonten van miljoenen shoppers, een rapport samen met de populairste trends in het najaar. Dat bewijst dat zoekopdrachten naar Uggs - in vergelijking met het jaar ervoor - met 350 procent was gestegen. Een aanzienlijk deel van de zoekopdrachten werd volgens het platform uitgevoerd door heren. Het Australische bedrijf schat dat dat de verkoop van de mannencollectie dit jaar dertien procent van de totale omzet zal uitmaken.

Tegenreactie

Modekenners kunnen inschatten vanwaar de ommezwaai komt. “Het is een reactie tegen de nette laars, die als onmisbaar wordt beschouwd in de wintergarderobe van een man”, schreef Justin Myers, ook bekend als The Guyliner, in zijn column voor mannenblad GQ. “Mode wordt nonchalanter. En heren willen soms een laars die bij de nonchalance van hun beanie past.” De trend volgens modejournaliste Kristen Bousquet ook deels wijten aan het feit dat mode altijd terugkomt. Begin de nillies liepen veel sterren allemaal rond met Uggs van Britney Spears tot Leonardo DiCaprio. Nu grijpen we terug naar deze stijl.

Reputatie

Tegenover die cijfers, staat nog steeds de slechte reputatie van de schoenen. In 2016 riep dierenrechtenorganisatie Peta op om ze niet te kopen. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het schoeisel wordt gemaakt. Dat gebeurt met ‘shearling’, schapenhuid waar de wol nog aanhangt. Om die te bekomen, zouden schapen op een vreselijke manier worden behandeld.

Meer mannen tonen interesse in Uggs
Pharrell Williams droeg zijn paar al in 2014. Volgens de Vlaamse stylist Jody Van Geert zijn de schoenen anno 2019 nog steeds ‘in’. Foto: ISOPIX
Corrigeer