Personeelsrestaurant van de stad blijft twee weken dicht uit protest: “In shock en compleet verrast”

Personeelsrestaurant van de stad blijft twee weken dicht uit protest: “In shock en compleet verrast”

In het personeelsrestaurant van de stad waren maandag alleen belegde broodjes van elders te bespeuren. Foto: dji

Oostende -

Het personeelsrestaurant van de stad blijft dicht tot en met 13 december. Het gaat om een vakbondsactie, als reactie op de mogelijke uitbesteding van de catering, gezinszorg en aanvullende thuiszorg van de stad. “De medewerkers zijn in shock.”

Het stadsbestuur maakte vorig week bij de voorstelling van het meerjarenplan 2020-2025 bekend dat het niet langer wou doen wat het middenveld of privépartners al voldoende organiseren. Concreet betekende het dat de stad gesprekken met externe partners, zowel privé als non-profit, start om de catering, gezinszorg en aanvullende thuiszorg voort te zetten.

“Eten maken is geen kerntaak van een stad”, klonk het. “We zijn in shock, en compleet verrast”, was het antwoord van de vakbonden.

Volgens de stad werken een zestigtal mensen voor de catering, en een vijftigtal bij de gezinszorg en aanvullende thuiszorg, en hoeft niemand te vrezen voor zijn job. “Ontslagen zijn niet aan de orde”, klinkt het sussend.

Maar de vakbonden zijn wel bezorgd. “Wij willen de publieke tewerkstelling behouden. Zo niet zal men loon- en arbeidsvoorwaarden moeten inleveren in de zakken van aandeelhouders. In privéhanden zal de kwaliteit naar beneden gaan en op termijn de prijs omhoog. Voor ons is het leveren van maaltijden aan zieken, ouderen en andere mensen die het nodig hebben wel een kerntaak van een stad”, zegt Mathieu Godefroidt van het ACOD.

Onder het motto Allemaal Oostendenaar, maar wij zijn de sigaar werd samen met het ACV en VSOA besloten om het personeelsrestaurant tot en met 13 december te sluiten.

De refter was maandag open, maar je zag enkel belegde broodjes van elders of maaltijden van thuis. “Het stadspersoneel stelt zich solidair op en heeft begrip voor de actie. De zorgbehoevenden thuis werden wel nog bediend. Zij mogen niet de dupe zijn”, zegt Godefroidt nog.

Ook oppositiepartij SP.A- Stadsmakers is niet te spreken over de beslissing. “Het stadsbestuur kiest voor de winst van bedrijven. Daarbij zetten ze het personeel botweg aan de kant. Dit helpt zelfs de begroting niet, want de facturen van de privébedrijven zijn vaak duurder. Maar vooral, hier wordt goed werkend Oostends personeel gewoon weggezet”, zegt fractieleider John Crombez

Al gepolst

Burgemeester Bart Tommelein sust de gemoederen. “Er is donderdag een overleg met de vakbonden gepland”, stelt Tommelein. “Er zal door het schepencollege een beslissing moeten worden genomen om een oproep uit te schrijven om te spreken met partners. We mogen nu al zeggen dat er informeel al gepolst werd door geïnteresseerden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees