Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Geen ‘Racing in the street’ zoals haar vader Bruce ooit zong, maar jumping in de arena voor Jessica Springsteen.  BELGAIMAGE

Ze hoort nu al bij de Amerikaanse topspringsters.

Dochter van Bruce Springsteen beklimt de wereldtop in de paardensport

Born to ride

Papa Bruce Springsteen hoort bij de royalty van de rock-’n-roll, maar ook dochter Jessica (27) mikt hoog. Zij rangschikt zich bij de allerbeste springruiters van de Verenigde Staten, getuige daarvan haar zege op de grand prix van Stockholm dit weekend. Mogelijk springt ze volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokio.

Van Bill Gates tot Steve Jobs: ook hun dochters hebben een passie voor paarden

Jessica Springsteen is verre van de enige rijkeluisdochter die zich op de paardensport heeft gestort (zie kader). Maar waarom zijn het altijd de dochters van the rich and famous die er een hippische hobby op nahouden? Kris Van Loo, de hoofdredacteur van het tweewekelijkse paardentijdschrift Haverklap, zoekt een verklaring. “Een van die gefortuneerde vaders vertelde me ooit hoe blij hij was dat zijn dochter gepassioneerd was door paarden. Liever dan feestjes afschuimen, geld verbrassen of dagenlang shoppen, vond hij het belangrijk dat ze zich engageerde voor een project. En dat het altijd om dochters gaat? Tja, ga eens kijken op een manege bij de tienjarige beginnelingen. Dat zijn overwegend meisjes. Zij genieten ervan dat dier te verzorgen, vlechtjes te maken, te aaien. Aan de top domineren dan weer de mannen. Is het omdat je pas op latere leeftijd de top bereikt en die sport moeilijk te verzoenen valt met een kinderwens?”

De schampere commentaren bij pers, publiek en concurrentie zijn voorspelbaar. Papa trakteert dochterlief op toppaard, dochterlief krijgt een binnenweg naar de top. Van Loo kent het verwijt. “Bij andere ruiters valt die afgunst nogal mee, maar sommige journalisten of buitenstaanders komen voortdurend terug op die rijke ouders. Het klopt natuurlijk dat zij over de beste paarden kunnen beschikken, maar dat volstaat niet als verklaring. Die critici zien over het hoofd dat Jessica amper 27 jaar is. Ter vergelijking: Philippe Le Jeune werd op zijn vijftigste voor het eerst wereldkampioen. In het tennis kan je als tiener al de beste van de wereld zijn, in de paardensport kan dat niet.“

De komst van deze nieuwe rijken zorgde mee voor een financiële explosie in de paardensport. Vergeleken met tien jaar geleden zijn de budgetten en wedstrijdpremies meer dan vervijfvoudigd. “Vooral de eigenaars van de paarden mopperen niet met de belangstelling van mensen als Bill Gates of Bruce Springsteen”, aldus Van Loo. “En die eigenaars zijn vrijwel nooit de ruiters zelf. Bij de vijftig besten op de wereldranking is onze Pieter Devos een van de schaarse uitzonderingen die wél op zijn eigen paarden rijdt.”

Wolvertem boven

Kris Van Loo Hoofdredacteur paardensportmagazine Haverklap “Jessica Springsteen is geen verwend meisje dat eerst naar de pedicure gaat, dan naar de kapper en nadien wat gaat paardrijden”

Met ruime voorsprong is Jessica Springsteen de beste van dit kleine dozijn rijkeluisdochters met jumpingambities. Anderhalve maand geleden won ze in Saint-Tropez tegen de allerbeste ruiters ter wereld haar eerste grand prix en vorige zondag was ze de primus op de viersterrenjumping van Stockholm. “Ze heeft de juiste stappen gezet”, vindt Van Loo. “Jessica ging in Duitsland trainen bij de familie Beerbaum (Ludger Beerbaum is viervoudig olympisch kampioen, nvdr.) en bij de Engelse olympische kampioen van Rio 2016. En haar partner is Lorenzo de Luca, een Italiaanse topruiter die voor het Belgische Stephex-team uit Wolvertem rijdt.”

Wolvertem dient als Springsteens uitvalsbasis voor Europa. “Als ze op dit continent wedstrijden rijdt, vertrekt ze vanuit Wolvertem. In haar stal staan trouwens enkele Belgische paarden. Jennifer Gates, de dochter van Bill, bezit zelfs een volledige manege in de Kempen. Eerst had ze haar paarden ondergebracht in een prachtig complex in Zandhoven, maar ze wilde liever een accommodatie voor zichzelf alleen. Zo gaat dat in die kringen. Onze ruiters werken met paarden van pakweg zes jaar oud, die ze dan over een periode van enkele jaren naar de top brengen en vervolgens verkopen, Jennifer Gates of Jessica Springsteen doen dat niet. Die kopen paarden die al aan de top staan.”

Voor altijd ‘dochter van’

Springsteen is de meest gedrevene van het beroemde stel, meent Van Loo. “Ooit kwamen twee Amerikaanse zussen, dochters van een steenrijke zakenman, voor drie dagen naar België om paarden te kopen. Wel, dat duo liet zich in een dure wagen met chauffeur rondrijden en beschikte over een personal assistant. Ze vertrokken met enkele paarden, die ze thuis in Florida op stal zetten, terwijl zij in het noorden van de States op universiteit gingen en alleen in het weekend even overvlogen. Jessica zit helemaal anders in mekaar. Die is echt gedreven en geëngageerd met haar sport bezig. Ze hoort bij de beste vijf Amerikaanse ruiters. Dat lukt alleen als je die drive bezit. Jessica is geen verwend meisje dat eerst naar de kapper gaat, vervolgens naar de pedicure en daarna even met haar paard gaat wandelen.”

Ondanks haar groeiende sportieve succes – ze staat op de Amerikaanse shortlist voor Tokio 2020 – zal de 27-jarige amazone voor eeuwig en een dag vooral de dochter blijven van het rockfenomeen Bruce Springsteen. Een erfenis die niet altijd makkelijk om dragen is, volgens Van Loo. “Dan zie je hoe tientallen mensen achter haar aanlopen met een fototoestelletje of hoe de boekskes plotseling opduiken als de kleindochter van Aristoteles Onassis zich inschrijft voor een tweederangswedstrijdje op zondagmorgen. Ik heb een goed contact met Jessica, opgebouwd in enkele jaren, net omdat ik dergelijk gedrag vermijd. Als wij met elkaar praten, gaat het over paarden en niet over haar beroemde ouders.”

Van Bill Gates tot Steve Jobs: ook hun dochters hebben een passie voor paarden

Ook de (klein)dochters van onder meer Bill Gates, Tom Selleck, Steve Jobs, Roman Abramovich, Aristoteles Onassis, prinses Caroline van Monaco en Michael Bloomberg schaften zichzelf al hooggeprijsde springpaarden aan. Leg al die familiefortuinen samen en dat bedrag overstijgt het BNP van een Midden-Amerikaanse republiek. Vele van die vrouwen doen op een meer dan behoorlijk niveau aan competitierijden, of hebben althans een verleden in die sport.(mv)

Eve Jobs, de dochter van voormalige Apple-gigant Steve Jobs.  afp

Het beste van Enkel voor abonnees