Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De 815.000 AB InBev-aandelen verdwenen in 2004 en zijn intussen enkele tientallen miljoenen euro’s waard.  REUTERS

Rechtszaak in Zwitserland voor verduistering van 815.000 AB InBev-aandelen

Twee leden van de familie de Spoelberch, een van de families achter biergigant AB InBev, beschuldigen een advocate ervan 815.000 aandelen verduisterd te hebben. De witwaszaak, die maandag startte in de correctionele rechtbank van Genève, zou tot woensdag lopen.

De 57-jarige advocate werkte lange tijd voor burggravin Amicie de Spoelberch. Zij is een erfgename van een van de rijkste families van België. Het zijn haar twee geadopteerde zoons, de broers Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, die een klacht indienden tegen de advocate wegens oplichting. De 815.000 aandelen verdwenen in 2004 en zijn intussen enkele tientallen miljoenen euro’s waard.

De advocate verscheen al voor de rechter in Luxemburg wegens diefstal, maar werd tijdens een beroepsprocedure in 2016 vrijgesproken. Maar na afloop van die zaak doken sporen op van de verdwenen aandelen, toen Zwitserse banken mogelijke witwassing door de advocate signaleerden. De aandelen zouden langs verschillende rekeningen gepasseerd zijn die de advocate had geopend in naam van een onderneming geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden.

Volgens het openbaar ministerie in Genève heeft de verdachte nog verschillende andere offshorebedrijven opgericht en allerlei stappen ondernomen om de oorsprong van de aandelen te verdoezelen. Maar de advocate ontkent elke vorm van verduistering. Zij zegt dat ze de aandelen kreeg als beloning voor haar werk. (krs, blg)

Het beste van Enkel voor abonnees