Regering Chili trekt ruim 5 miljard dollar uit om sociale crisis op te lossen

Regering Chili trekt ruim 5 miljard dollar uit om sociale crisis op te lossen

Een deel van het geld zal gaan naar de wederopbouw van de metro van Santiago. Foto: AFP

De Chileense regering trekt 5,5 miljard dollar (zo’n 5 miljard euro) uit om de sociale crisis te proberen op te lossen die het land nu al 46 dagen in de greep houdt. Dat staat in een plan dat maandag werd voorgesteld.

De moeilijke situatie “vereist dat de staat actie onderneemt door een ambitieus begrotingsbeleid te voeren voor het jaar 2020 (...). Het programma dat we vandaag voorstellen, voorziet in een bedrag van 5,5 miljard dollar”, verklaarde de Chileense minister van Financiën, Ignacio Briones maandag.

Zo worden de overheidsuitgaven voor 2020 met zo’n 3 miljard dollar verhoogd. Daarnaast trekt de regering 1,9 miljard dollar uit voor financiële hulp aan kmo’s en nog eens 525 miljoen voor bijstand van allerlei aard, zoals de wederopbouw van de metro van Santiago. Die liep sinds het begin van de Chileense crisis immers al heel wat schade op. Briones maakte zich tot slot sterk dat het plan het komende jaar 100.000 nieuwe banen zal opleveren.

Nationaal protest

De sociale onrust in Chili begon op 18 oktober, toen de regering de prijzen voor het openbaar vervoer verhoogde. Al snel ontaardde de situatie in nationaal protest.

De Chilenen trokken de straat op tegen de hoge tolprijs van de geprivatiseerde snelwegen, tegen de enorme wachttijden in de reguliere zorgsector, tegen de hoge kosten van medicatie, tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud, tegen de zeer conservatieve grondwet en inmiddels ook tegen de schending van mensenrechten tijdens de protesten.

Meer dan 2.000 gewonden

Bij het protest vielen in totaal al 23 doden en meer dan 2.000 gewonden. Vijf overlijdens zijn toe te schrijven aan het optreden van de politie.

De onrust heeft ook gevolgen op economisch vlak. De Chileense peso zakte begin november tot zijn laagste punt sinds 1990 en de Chileense regering draaide de geplande groei voor het komende jaar met 2 tot 2,6 procent terug.

Corrigeer

MEER NIEUWS