Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) oogst kritiek met opmerkelijke uitspraak: “Ik ga planepoolen”

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) oogst kritiek met opmerkelijke uitspraak: “Ik ga planepoolen”

Zuhal Demir Foto: Photo News

Vlaams minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) zal volgende week maandag afreizen naar de klimaatconferentie in Madrid. In tegenstelling tot haar Waalse collega’s die de trein nemen, zal ze aan ‘planepoolen’ doen. “Dat houdt in dat we met zo veel mogelijk mensen in een lijnvliegtuig zitten zodat het niet moet vertrekken met lege plaatsen”, zegt de minister in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

”Het vliegtuig richting Madrid zal waarschijnlijk helemaal vol zitten. Op die manier houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.” Op sociaalnetwerksite Twitter gaf Demir aan dat ze de CO2-uitstoot zal compenseren. De minister zal vergezeld worden door haar woordvoerder en twee experten inzake klimaat en energie.

Het concept ‘planepoolen’ is alvast niet nieuw. Guy Verhofstadt (Open VLD) deed het haar in 2007 al eens voor. Hij werd toen samen met collega Jean-Claude Juncker opgepikt in Brussel door het regeringsvliegtuig van de toenmalige Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. Het regeringsvliegtuig zette koers naar Lissabon om het Europese vernieuwingsverdrag te ondertekenen. Het trio keerde dezelfde dag nog terug om een Europese top in Brussel bij te wonen.

Op Twitter was planepoolen dinsdagnamiddag trending en vormde het een aanleiding voor heel wat cynische reacties. Onder meer fiscaal expert Michel Maus liet zich er kritisch uit over de uitspraken van Demir.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees