Man die zoontje doodsloeg, krijgt in beroep veel lichtere straf: “Niet gebaat bij lange celstraf”

Man die zoontje doodsloeg, krijgt in beroep veel lichtere straf: “Niet gebaat bij lange celstraf”

Themabeeld

Deinze -

Een 36-jarige man uit Deinze is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan een jaar effectief voor de dood van zijn amper drie maanden oude zoontje. “De man is niet gebaat bij een lange gevangenisstraf”, oordeelde het hof die de straf van acht jaar effectief drastisch verlaagde.

De twee zoontjes werden eind 2015 geboren, maar moesten een tijdlang op de dienst neonatale zorgen blijven. Nadat ze enkele weken thuis waren, bleek dat hun vader hen had mishandeld. Omdat één van de kindjes stuipen vertoonde, werd hij naar het ziekenhuis in Deinze gebracht. Daar bleek dat het vocht in zijn hoofdje had en werd het kind naar de dienst intensieve zorgen gebracht. Bij de andere broer, die al een verhoogde hoofdomtrek had, werd later ook een CT-scan genomen, en daaruit bleek dat ook hij een schedelfractuur had.

Uiteindelijk bleek dat de man de kinderen harde slagen gaf op het hoofd, hen hard schudde, ze snokken aan het been gaf en op de grond wierp. Zo hadden beide kinderen onder meer een schedelbreuk. Maar volgens zijn advocaten ging het toch om een lieve, zorgzame vader, een speelse papa en een harde werker. “Hij hield zielsveel van hen, maar de situatie van onmacht en extreme stress is hem teveel geworden. Het ging om een overdreven reactie door het ontroostbaar karakter van de huilbaby’s.” Volgens zijn advocaten wou de man geen hulp inroepen omdat dat volgens hem zou aanvoelen als falen. “Hij wou het zelf oplossen en heeft gehandeld uit pure onmacht.”

“Getekend voor het leven”

De man kreeg acht jaar effectief, maar vroeg in beroep een straf met uitstel. “Hij is getekend voor het leven. Hij heeft een tatoeage op zijn rug van zijn zoontje, dat is iets wat hij voor zijn leven zal meedragen.”

De man wordt overigens nog steeds gesteund door zijn familie en vrouw en ook daar hield het hof rekening mee. Volgens het hof is de man geen beroepscrimineel heeft hij al 16 jaar een stabiele relatie en is er geen sprake van huishoudelijk geweld. Volgens de psychiaters is er ook geen gevaar op recidive. Het hof tilt zwaar aan de ernst van de feiten, maar stelt wel dat de man niet gebaat is met een lange gevangenisstraf.

“We tonen begrip voor de situatie”, stelde het hof in zijn arrest die de zaak herkwalificeerde van onmenselijke behandeling naar opzettelijke slagen zonder het oogmerk om te doden. De man werd veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan vier jaar met uitstel onder voorwaarden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio