Canadese rapper is populairste Spotify-artiest van het decennium, Ed Sheeran spant de kroon in België

Proficiat, u luisterde 28 miljard keer naar Drake

Proficiat, u luisterde 28 miljard keer naar Drake

Foto: AP

Geen artiest zo populair op Spotify als Drake (33). Het voorbije decennium werden de nummers van de Canadese rapper maar liefst 28 miljard keer beluisterd op het streamingplatform. Dat hiphop heerst in de muziekwereld, bewijst ook de vaakst aangeklikte naam van 2019: Post Malone. Al houden de Belgen net iets meer van popidolen Ed Sheeran en Billie Eilish.

Er staat geen maat op de recordjacht van Drake. Nadat de Hotline bling-rapper eerder dit jaar warempel The Beatles voorbij stak als grootste hitleverancier aller tijden in de VS, mag hij zich nu ook de populairste artiest van het decennium noemen op Spotify. De meer dan 200 miljoen gebruikers van het streamingplatform luisterden in totaal zo’n 28 miljard keer naar de nummers van de Canadees. Of liever: 28 miljard keer en tellende. “Het is onmogelijk om een exact cijfer op het aantal streams te kleven, aangezien ieder resultaat een seconde later alweer achterhaald is”, klinkt het bij Spotify. “Mogelijk zijn er gisteren bij Drake weer een paar miljoen luisterbeurten bijgekomen. Daarom geven we nooit de precieze aantallen vrij. Maar de jaarcijfers zijn duidelijk: Drake is de grootste.”

Zo laat de Drake klasbakken als Ed Sheeran, Ariane Grande en Eminem achter zich. De bronzen plak van het decennium, rapper Post Malone, mag zich met bijna 7 miljard streams de meest beluisterde artiest van 2019 noemen. Om maar te zeggen: geen geliefder genre op de planeet dan hiphop.

Angèle beste Belg

Opvallend genoeg wijkt het Belgische luistergedrag ietwat af van de globale tendens. Bij ons moet Drake popster Ed Sheeran laten voorgaan. De rosse Brit heeft met Shape of you uit 2017 – goed voor 2,3 miljard streams op Spotify – bovendien het meest gedraaide nummer van het decennium beet, zowel in België als wereldwijd. Het lievelingsnummer van de Belgen in 2019 is Someone you loved van Lewis Capaldi.

Ook de 17-jarige Billie Eilish ziet haar doorbraakjaar verzilverd. Met 6 miljard streams voor haar debuutplaat When we all fall asleep, where do we go? heeft ze zowel hier als in de rest van de wereld het best beluisterde album van 2019 beet. In België is ze weinig verrassend de populairste artiest van het jaar, voor Ed Sheeran, Post Malone, Ariana Grande en David Guetta. Wél een opvallende naam in dat rijtje is die van onze eigen Angèle. Zij verdringt enkele internationale grootheden en staat op de achtste plaats. Haar broer Roméo Elvis is negende. Angèle doet nog straffer in de Belgische albumlijst. Met haar platen Brol en Brol: la suite palmt ze de tweede en derde stek in, net na Billie Eilish. Zo is de Brusselse met voorsprong de sterkste Belg op Spotify in 2019.

Corrigeer

MEER NIEUWS