Volstaan “blauwe stippen” om Open VLD over streep te trekken?

CD&V en N-VA niet te spreken over nieuwe nota van Magnette: “Hallucinant”

CD&V en N-VA niet te spreken over nieuwe nota van Magnette: “Hallucinant”

Paul Magnette Foto: ISOPIX

N-VA noch CD&V heeft de nieuwe informateursnota van PS-voorzitter Paul Magnette ontvangen. Dat melden bronnen bij beide partijen. De tekst dateert van 27 november, drie dagen voor de vergadering van Magnette met de paars-groene partijen. CD&V en N-VA waren daar niet op uitgenodigd. Beide partijen zijn niet te spreken over de inhoud van het voorstel, kandidaat-CD&V-voorzitter Sammy Mahdi noemt het zelfs “hallucinant”.

De nieuwe versie van de nota-Magnette, die circuleert in politieke kringen, bevat een aantal nieuwigheden ten opzichte van de vorige (gelekte) tekst. Ter herinnering: ook die eerdere nota vond de Kamerfractie van Open VLD al “imbuvable” (“ondrinkbaar”), en ongeschikt als basis voor verdere onderhandelingen.

“Blauwe stippen”

De vraag was dan ook of er voldoende liberale accenten zouden verschijnen in een nieuwe nota. Volgens de krant ‘De Tijd’ zijn “de blauwe stippen wat groter geworden”, maar is er van een blauwe nota “geen sprake”. Er is - zoals Magnette eerder al aankondigde - wel sprake van een hoofdstuk over de steun aan de productiviteit, en het verbeteren van het ondernemersklimaat. Ook maakt de informateur werk van een algemene verlaging van de btw op het slopen, heropbouwen en renoveren van woningen, en vijlt hij de nota op een aantal punten bij die gevoelig liggen bij de liberalen.

Maar wat niet in de nota staat, is de inperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, net zomin als hun verdere degressiviteit of het afschaffen van het brugpensioen. Ook plant Magnette een reeks nieuwe sociale uitgaven, zonder dat daarvoor financiering is voorzien. Het gaat dan om het optrekken van het minimumpensioen tot 1.500 euro per maand, en de stijging van de uitgaven in de gezondheidszorg met 2,5 procent in plaats van 1,5 procent. Magnette wil ook enkele hervormingen van de vorige regering - met Open VLD - deels terugdraaien, zoals de loonnormwet.

De vraag is dan ook of het nieuwe voorstel van Magnette de liberalen zal kunnen overtuigen om paars-groene formatiegesprekken op te starten. Mogelijk komen er de volgende dagen nog verdere aanpassingen om de verdeelde Open VLD over de streep te trekken.

Kritiek CD&V en N-VA

Volgens Franstalige media heeft de informateur ook een ethisch luik aan zijn tekst toegevoegd. Doel is dat ons land “een pionier blijft op het vlak van ethische kwesties en in de strijd tegen discriminatie”. Zoals bekend is CD&V, maar ook N-VA, niet te spreken over de manier waarop een meerderheid in het parlement vandaag de abortuswet wil aanpassen.

In een reactie op Twitter sabelt Sammy Mahdi (CD&V) de nota dan ook neer: morrelen aan de loonnormwet is volgens de kandidaat-partijvoorzitter “een garantie op verlies van private tewerkstelling”, want “met dergelijke maatregel is een federale tewerkstellingsgraad van 75 procent, een Vlaamse van 80 procent of een Waalse van 68 procent een utopie.”

Bij N-VA stelt men zich vooral vragen bij het feit dat de informateursnota wel al circuleert in de media, maar dat de partij die zelf nog niet ontvangen heeft. Partijdirecteur Piet De Zaeger vermoedt dan ook een lek dat “(alweer) wijst op ongenoegen binnen Open VLD”. Hij citeerde ook een ander bericht waarin de plannen van Magnette sarcastisch werden afgedaan als “100 procent belastingen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS