Gent krijgt eindelijk regenboogzebrapad

Gent krijgt eindelijk regenboogzebrapad

Het zebrapad op het Wilsonplein is het grootste van Gent. Het wordt omgeschilderd in een “regenboogzebrapad” Foto: fvv

Gent -

Een aloude vraag van de Gentse holebigemeenschap heeft eindelijk een positief antwoord gekregen: Gent krijgt zijn eigen regenboogzebrapad, en dan nog aan het Wilsonplein. Daar ligt namelijk het langste zebrapad van Gent.

Het was niet de eerste keer dat fractieleidster Stephanie D’Hose (Open VLD) om zo’n regenboogzebrapad vroeg. Maar in het verleden kreeg ze daar een njet op,omdat stadsdiensten zeiden dat dit niet reglementair zou zijn. Maar D’Hose haalde gisteren een hele reeks andere gemeenten aan, van Brussel tot zelfs Eeklo, die wel al zo’n regenboogzebrapad hebben. Waarom kan dit in Gent dan niet, vroeg ze. Onze stad is onlangs zelfs uitgeroepen tot één van de meest holebivriendelijke steden ter wereld.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) antwoordde deze keer positief, en zei bovendien dat het langste zebrapad van Gent hiervoor uitgekozen is, dat op het Wilsonplein aan de Zuid, tussen het Urbis-shoppingcomplex en het Stedelijk Administratief Centrum. “Voordeel is nog dat daar enkel fietsers, bussen en een enkele taxi rijden”, zei hij. De witte stroken gaan wel wit blijven, voegde hij eraan toe. Dat is namelijk de enige wettelijke verplichting voor een zebrapad. De kleur van wat tussen die witte stroken staat is niet omschreven, dus in theorie is zo’n regenboogzebrapad niet verboden, al blijven er bij de stadsdiensten specialisten die er hun vragen bij hebben. Vandaar de keuze voor zo’n vrij autoloze plek. Wanneer met de werken gestart wordt, was wel nog niet duidelijk: de stadsdiensten moeten namelijk eerst verf in de juiste kleuren kopen.

Volgens Wikipedia is het eerste regenboogzebrad ooit in 2012 in Hollywood gelegd, en breidt het stelselmatig uit. Gent stak de spits af in België in 2013, maar met een tijdelijk pad ter gelegenheid van een dag tegen homofobie. In Nederland zouden er ondertussen al dertig zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio