Stroomversnelling in uitspraak over Russische dopingpraktijken?

Stroomversnelling in uitspraak over Russische dopingpraktijken?

Foto: AFP

In Lausanne heeft een nieuwe meeting in het hoofdkwartier van het IOC plaatsgevonden. Voorzitter Thomas Bach is “extreem teleurgesteld door de manipulatie van dopingdata door de Rusland”. Een definitieve uitsluiting van Rusland op de Olympische Spelen van Tokyo lijkt nu in de maak.

LEES OOK. De mening van Onze Man Hans Jacobs over de loze beloftes van Rusland

“Er komt snel een nieuwe meeting met het Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) de komende dagen. Het zou weleens heel snel kunnen gaan nu”, zegt Mark Adams, de woordvoerder van het IOC.

Het compliance review committee stelde vorige week al voor om Rusland voor vier jaar te schorsen van alle Olympische activiteiten als straf voor de vervalste data. Het RUSADA, de Russische anti-dopingbond, reageerde hier verbolgen op, omdat deze straf “excessief, ongepast en fout” zou zijn. Op 9 december zou een beslissing hierover vallen.

Op de Zomerspelen van Rio 2016 en de Winterspelen van Pyeongchang 2018 werd de Rusland al eens geschorst, behalve de atleten die konden bewijzen dat ze niet tot het Russische dopingsysteem behoorden. Zij mochten toen onder een neutrale vlag toch deelnemen aan de Olympische Spelen.

Stroomversnelling in uitspraak over Russische dopingpraktijken?
Foto: AFP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.