Van Morrison komt naar Gent Jazz

Van Morrison komt naar Gent Jazz

Foto: site Van Morrison

Gent - Na Sting kondigt Gent Jazz een nieuwe grote naam aan. Niemand minder dan Van Morrison. De legendarische singer-songwriter komt op zondag 12 juli naar Gent Jazz. De ticketverkoop start vrijdag 6 december. Sting is ondertussen uitverkocht. Van Morrsion stond ook al in 2015 en 2005 op Gent Jazz.


Het is deze week precies 55 jaar geleden dat Van Morrison met zijn Noord-Ierse band Them de rockklassieker ‘Gloria’ op de wereld losliet – als B-kantje. Zijn eerste solosingle, het tijdloze ‘Brown Eyed Girl’, dateert dan weer uit 1967, en een jaar later zou hij met Astral Weeks één van de beste popplaten aller tijden maken (en één van de weinige albums die van de gruwelijk kritische muziekbijbel Pitchfork ooit 10/10 kreeg). "Als we zeggen dat er volgend jaar met Van Morrison een levende legende op de affiche van Gent Jazz staat, dan is dat dus in feite een belachelijk understatement", klinkt het bij de organisatoren.

Het inmiddels 74-jarige icoon maakt nog altijd muziek, en volgens de Britse krant The Guardian maakte hij met Three Chords & The Truth dit jaar zelfs zijn beste album in ruim twintig jaar. En voor wie nu denkt “och ja, wellicht maakte hij de afgelopen twintig jaar maar twee platen”: het waren er vijftien, en ze werden haast allemaal positief onthaald.

Maar Three Chords & The Truth is volgens The Guardian dus nog net iets bijzonderder, en de krant is lang niet de enige die daar zo over denkt. De Volkskrant noemde het album onomwonden verrassend en bedacht Van Morrison met vier sterren, terwijl Pitchfork liet optekenen dat de singer-songwriter nog altijd on-ge-lo-fe-lijk klinkt – “zijn stem is de voorbije decennia alleen maar dieper en rijker geworden” – en dat hij er ook nu weer in is geslaagd om een mystieke plaat af te leveren.


Van Morrison. Zondag 12 juli 2020. Gent Jazz. De voorverkoop start op vrijdag 6 december om 9u via gentjazz.com.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio