Eddy Merckx klaar voor eerste publieke optreden na gezondheidsproblemen: “Maar ik blijf maar een half uur”

Eddy Merckx klaar voor eerste publieke optreden na gezondheidsproblemen: “Maar ik blijf maar een half uur”

Foto: Photo News

Eddy Merckx reikt vanavond de Kristallen Fiets uit, zijn eerste publieke optreden na zijn hospitalisatie in oktober. Wat er toen precies gebeurde, is nog steeds niet duidelijk: “De dokters weten het ook niet.”

De beste Belgische wielrenner van het jaar krijgt vanavond de Kristallen Fiets uit handen van de beste wielrenner aller tijden. Eddy Merckx (74) voelt zich “nog altijd geen honderd procent”, maar stemde toch in met het verzoek om de trofee uit te reiken. “De mensen van de organisatie komen mij halen en brengen mij terug. Ik zal maximaal een half uur blijven. Langer laat mijn gezondheid nog niet toe.”

Merckx herstelt nog altijd van wat hem overkwam op 13 oktober. Bij het fietsen verloor hij toen het bewustzijn. “Ik stond stil en wilde mijn voet uit mijn pedaal klikken. Daarna weet ik niets meer.” Merckx kwam ten val en liep daarbij een hoofdwonde op. “Gelukkig was er een verpleegster in de buurt, dat is mijn grote geluk geweest. Zij heeft mij opnieuw bij bewustzijn gebracht.”

Merckx spendeerde in totaal vijf dagen in het ziekenhuis en onderging ook nadien nog verschillende medische testen. “Maar wat er precies is gebeurd, weten de dokters ook niet. Mijn hart is gecontroleerd, dat was in orde.”

Op dit moment heeft Merckx vooral nog pijn aan de gewrichten: “Mijn rug, mijn heup, mijn knieën. Stappen is op dit moment nog moeilijk, omdat ik na het ongeval toch lang heb stil gelegen. Optimaal is het allemaal nog niet. Langzaamaan zou ik nu opnieuw met de fiets moeten kunnen rijden. Dat zou beterschap moeten brengen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.