Kushandjes en knuffels van Elza Roels (106): "Content is het beste medicament"

Destelbergen vierde woensdagmiddag in wzc Kouterhof haar oudste inwoonster: Elza Roels werd op 1 december 106 en ze is altijd content. Behalve als ze Trump ziet op tv. "Daar moet ik niet van hebben", klinkt het vastberaden.

Ooit was ze als operazangeres een vedette, en dat is ze eigenlijk nog altijd. Toen ze door haar zoon deze middag in de polyvalente zaal van het woon-zorgcentrum in Heusden werd binnengereden, zwaaide Elza naar iedereen en deelde ze spontaan kushandjes uit. "Ik heb altijd genoten van het applaus", vertelt ze. Nadat haar zangtalent als jong meisje door een buurvrouw werd opgemerkt, volgde ze op haar zeventiende zangles en haalde ze een diploma op de 'Grand Concours international de chant' in Brussel. Haar naam pronkte op affiches in Gent , Ieper en Brugge. Als artieste Elzy d'Orvil nam ze vijf vinylplaten op. "Een sympathieke vrouw met een zachte harmonieuze stem", schreven de kranten over haar.

Einde van de Gentse nachtegaal

Haar 'Seul ce soir' en andere bekende liederen zorgden ervoor dat ze in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse officier werd aangesproken om voor de bezetter te zingen. Iets wat ze weigerde, wat haar dan weer bedreigingen opleverde. Uit angst voor zichzelf en haar familie brak ze meteen met haar operacarrière. Het einde van het sprookje voor de Gentse nachtegaal, die nadien nog omroepster was bij de Gentse radiodistributie.

De 106-jarige is afkomstig uit Sint-Amandsberg. In 1956 kwam haar echtgenoot Raoul om het leven bij een verkeersongeval. Ze hertrouwde met Omer Steels, persfotograaf bij onze vroegere zusterkrant Het Volk. Na zijn overlijden trok ze naar Destelbergen, waar ze tot begin 2015 inwoonde bij haar zoon Daniël en schoondochter Jenny in de Walbosstraat. Nu is ze al vier jaar het zonnetje in huis in woon-zorgcentrum Kouterhof. "Ze leest nog elke week een roman of een detective", aldus de vrijwillgers van de bib die haar komen bevoorraden.

Optimisme is zeker Elza's grootste troef. "Van oude zagen moet ik niet hebben, en van Trump ook niet. Ik ben graag bij de mensen. Lachen en genieten, dat is mijn manier om gezond te blijven", zegt ze, terwijl ze kwistig kussen uitdeelt aan de schepenen. Kiezen tussen een glaasje cava en fruitsap was wat moeilijk gisteren. "Zet ze hier maar alle twee, vandaag mag dat wel", aldus de oudste inwoonster van de gemeente die dit jaar meer dan 350 verjaardagskaartjes kreeg. Op haar verjaardag zelf, afgelopen zaterdag, was ze al uit gaan eten. Inclusief haar lievelingsdessert: een grote dame blanche met vuurwerk erop.

Voor wie Elza graag in statistiekjes ziet: Destelbergen heeft dit jaar vier inwoners die 100 jaar geworden zijn, Elza is de enige honderdplusser. In Oost-Vlaanderen zijn er 193 eeuwelingen, het merendeel vrouwen. De oudste vrouw van ons land woont in Anderlecht is 111, de oudste man is 108. Wereldwijd is de oudste levende persoon een Japanner. Die blaast - met wat hulp - straks 117 kaarsjes uit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio