Ook CD&V niet tevreden met gang van zaken in gemeenteraad

N-VA stapt op uit gemeenteraad uit onvrede: “Als u niet wil luisteren, wij dan ook niet”

Oud-schepen Sanne Vantomme verliet de gemeenteraad. Foto: djr

Wervik -

Het zit er bovenarms op tussen de oppositie en meerderheid in de Wervikse gemeenteraad. Zo erg dat de leden van N-VA dinsdagavond de raad nog voor die echt begon verlieten. Bij CD&V zijn ze eveneens ontevreden.

“Als u niet wil luisteren, wij dan ook niet”, en raadslid Sanne Vantomme (N-VA) voegde de daad bij het woord. Ook mederaadslid Angelo Demuynck volgde, Belinda Beauprez was afwezig. De N-VA’ers sloegen de hele gemeenteraad dinsdagavond even met verstomming.

Respectloos, onfatsoenlijk, ongegeneerd. De verwijten van Vantomme aan het adres van het stadsbestuur en in het bijzonder schepen Bart Pynket (Stadslijst) waren niet min. “Al voor de vierde keer moeten we op de gemeenteraad melden dat de zone 30 niet sluitend is, hoeveel keer moeten we dat nog doen”, foeterde Vantomme.

Voor de N-VA was het niet het enige punt. Versleten straatnaamborden, een onderbemande technische dienst, onzichtbare wegmarkeringen, parkeerproblemen en het niet opvolgen van die problemen. “Het duurt maanden alvorens meldingen van bewoners – en oppositieraadsleden – uitgevoerd worden. Volgende maand zetel ik 25 jaar in de gemeenteraad maar zoiets zag ik nog nooit.”

Geen wederwoord

Pynket had zelfs de tijd niet om te antwoorden. “Jammer dat we geen kans op wederwoord kregen”, zegt de schepen met een zucht. “Ik ben geschokt. Zulke zaken gratuit poneren en dan weglopen. Zeker omdat het komt van iemand die zes jaar schepen was en geen enkel initiatief nam om de aangehaalde zaken aan te pakken. Laat staan dat hij een visie ontwikkelde.”

De diensten zijn volgens de schepen hard aan het werk om de euvels op te lossen. “We maakten nu twee raamakkoorden op met externe firma’s om kleinere werken op te lossen – om zo sneller meldingen te kunnen opvolgen – en ook om verkeersborden te herstellen. Ook komt er een beeldplan voor signalisaties. De problematiek van de zone 30 wordt zo snel mogelijk opgelost”, belooft hij.

Oplossingen genoeg, maar toch blijkt het water tussen oppositie en meerderheid dieper dan het al was.

Meerjarenbudget uitgesteld

Ook bij CD&V kunnen ze weinig positiefs zeggen over de gang van zaken tijdens de gemeenteraad. Persoonlijke aanvallen zorgen ervoor dat er weinig over inhoud wordt gepraat, menen ze. Dat de gemeenteraad waarin het meerjarenbudget wordt uitgesteld naar 7 januari doet er ook weinig goeds aan. “Dat betekent dat we ons werk tijdens de kerstvakantie moeten doen. Lezen kunnen we, maar doordat het stadhuis grotendeels gesloten is hebben we amper vier dagen om onze vragen bij de diensten te stellen. Dat is te veel verwacht”, menen Hendrik ­Ingelbeen en Tom Durnez. “Zo wordt de gemeenteraad geblokkeerd.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio