Fantastische comeback van Maaseik in Ankara

Fantastische comeback van Maaseik in Ankara

Jonas Kvalen was met voorsprong de beste Maaseikenaar en werd uitgeroepen tot MVP. Foto: CEV

Maaseik heeft de bekeruitschakeling tegen Roeselare helemaal doorgespoeld in Turkije. En hoe! Maan en co bogen in Ankara een uitzichtloze 2-0-achterstand nog om in een 2-3-overwinning. De Belgische landskampioen werkte in de derde set vier matchballen weg.

De Baskent Sports Hall was maar voor de helft gevuld voor deze Europese opener, maar de 1.400 toeschouwers - waaronder acht diehards uit Maaseik - zorgden wel voor een leuk sfeertje. Met dank aan de steltenloper die het publiek maar bleef opzwepen.

En dat sfeertje zorgde in de eerste set vooral bij de thuisploeg - pas zevende in de eigen competitie - voor extra vuur. Gökgöz, Bahov en vooral Toy waren een gesel voor de Limburgers en stuwden Ankara naar een 15-8-voorsprong. Maaseik stelde daar tot dan te veel onzuiverheden en missers tegenover. Greenyard herpakte zich wel - na onder andere twee aces van Kvalen - en verkleinde de kloof tot drie puntjes (23-20). Maar verder kwam het niet meer: 25-20.

Challenges

Set twee begon veel evenwichtiger. Bij 3-3 sloeg Maan, via het blok, de Limburgers een eerste keer op voorsprong. De opslagdruk van Ankara was intussen wat afgezwakt en de landskampioen begon aanvallend ook iets zuiverder te spelen. Vooral Jonas Kvalen nam z’n ploegmaats op sleeptouw. Toch duurde het tot diep in de set vooraleer Maaseik - met nu ook Maan op toerental - een kloof van drie punten kon slaan (20-23). Ankara uitgeteld? Helaas voor Maaseik niet. De Turken bogen - na onder andere twee correct ingeschatte challenges en zwak blokwerk van Maaseik - om naar 25-23. Een bittere pil voor de Maaslanders.

Vier matchballen gered

Hoewel de Turken 2-0 voorstonden, blonken ze in het begin van set drie vooral uit met hun gemekker. Met een rode kaart voor Toy tot gevolg. Maaseik, met Folguera in de plaats van Zimmerman, nam net als in set twee een kleine voorsprong (5-7 en 10-12), maar stapelde de slordigheden daarna weer op: 15-13. Toen aanvoerder Günes een enorm lange rally subtiel afrondde (17-14), ging het Turkse publiek helemaal uit zijn dak. Maaseik leek uitgeteld, maar rechtte de rug nog één keer: 20-21. Er ontspon zich een super spannend slot, waarbij Maaseik vier matchballen overleefde en Kvalen - met voorsprong de beste Maaseikenaar - het afmaakte: 27-29.

Cristiano Ronaldo

Maaseik keek in set vier lange tijd tegen een kleine achterstand van twee puntjes aan. Pas bij 15-16, na een blok van Kindt, kwamen de Maaslanders een eerste keer op voorsprong. En vooral: iedereen was nu eindelijk onder stoom. Semeniuk, Aganits en vooral Kindt waren plots ook beslissend. Maan droeg uiteraard ook zijn steentje bij met twee heerlijke spikes: 20-25. De decibels in de Baskent Sports Hall waren plots een pak minder...

Maaseik speelde plots op een wolk, de Turken wisten niet meer van welk hout pijlen maken. Maan en co dolden ermee: 1-6. Maar een beetje nonchalance en Turks geluk (een ace via de netrand) brachten Ankara bij 5-7 weer in de match. Ankara probeerde aan te klampen, maar eens sterke Kvalen - uitgeroepen tot MVP - wilde van geen buigen weten. Semeniuk maakte de klus af met een smash en vierde het zowaar op z’n Cristiano Ronaldo’s.

Sets: 25-20, 25-23, 27-29, 20-25, 10-15

ANKARA: Gökgöz, Capkinoglu, Günes, Seganov, Toy, Bahov. Libero Yesilbudak. Kwamen in: Ergün, Bayram.

MAASEIK: Kindt, Maan, Aganits, Semeniuk, Zimmermann, Kvalen. Libero: Dronkers. Kwamen in: Folguera, Nielsen.

Video: TV Limburg

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen