Van verkeerd bioritme tot stroompanne: afwezige bijzitters mogen het uitleggen voor rechter

 Van verkeerd bioritme tot stroompanne: afwezige bijzitters mogen het uitleggen voor rechter
Gent / Evergem -

Een tiental voor- en bijzitters kregen donderdagvoormiddag hun straf te horen omdat ze bij de jongste verkiezingen niet of te laat op het stembureau aanwezig waren. De meesten kregen een boete van 400 euro, sommigen deels met uitstel.

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseerde al enkele themazittingen rond de inbreuken op de kieswet bij verkiezingen van 26 mei. Meer dan zestig laatkomers passeerden al voor de rechtbank. Zij daagden niet of te laat op bij verkiezingen van 26 mei dit jaar. De beklaagden werden verhoord door de politie en kregen een minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld. Betaalden ze die niet, of te laat, dan moesten ze richting rechtbank. Daar riskeren ze een geldboete van 400 tot 1.600 euro. Bij het grootste deel van de laatkomers blijft de boete dezelfde, 400 euro. Maar hun redenen om te laat te komen, die bleken wel uniek.

Niet aanwezig door bioritme

Een 63-jarige vrouw uit Gent kwam niet opdagen om een simpele reden: “Ik ben het beu dat steeds dezelfde mensen worden opgeroepen.”

Sommigen bleken een stuk creatiever. “Er was een stroompanne waardoor mijn wekker te laat afliep”, verklaarde een 31-jarige man uit Evergem. Een andere dertiger verklaarde dat zijn bioritme het niet mogelijk maakte om aanwezig te zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS