VIDEO. Nieuwe campagne met wegpiraat en gierende banden jaagt parkeerders stuipen op het lijf

VIDEO. Nieuwe campagne met wegpiraat en gierende banden jaagt parkeerders stuipen op het lijf

Heel wat mensen schrokken zich een hoedje. Foto: if

Brussel -

Brussel Mobiliteit lanceerde een nieuwe campagne om te waarschuwen voor de gevaren van overdreven snelheid in de stad. Daarvoor werden enkele mensen in een parkeergarage flink aan het schrikken gebracht.

Een wegpiraat die met hoge snelheid door een ondergrondse parkeergarage scheurt om vervolgens plots te remmen, met gierende banden tot gevolg. Bezoekers die op dat moment aan de betaalautomaat staan, maken even een sprongetje of grijpen naar hun borstkas van de schrik. Gelukkig is het hele gebeuren in scène gezet. Het gaat om een nieuwe verkeerscampagne van Brussel Mobiliteit. Daarvoor werd trouwens een geluidsopname gebruikt van een remmende wagen in plaats van elke keer diezelfde wagen in de parkeergarage te laten remmen.

Vijftig doden

Volgens studies die Brussel Mobiliteit voorlegt, ervaren de Brusselse autobestuurders snelheid immers niet als een probleem, maar veroorzaakt het in Brussel toch jaarlijks vijftig doden en zwaargewonden. Het was volgens Brussel Mobiliteit dan ook nodig om de mensen te confronteren met de risico’s van overdreven snelheid. “Overdreven snelheid kan je bang maken, maar kan vooral ook doden”, is de hoofdboodschap van de video die circuleert op sociale media en het internet.

Brussel Mobiliteit geeft ook nog mee dat een voetganger bij een aanrijding met 50 kilometer per uur vijf keer meer risico loopt om te sterven dan bij een aanrijding met 30 kilometer per uur. Hoe sneller er wordt gereden, hoe langer immers de remafstand. Bij 50 kilometer per uur is er al 26 meter nodig om tot stilstand te komen. Bij 30 kilometer per uur is dat 13,3 meter. Hoe sneller er wordt gereden, hoe kleiner het gezichtsveld wordt. Dat creëert dan weer het risico dat een voetganger die klaar staat om over te steken, niet wordt opgemerkt door de bestuurder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees