“We geloven niet dat één klassement de rest zal versmachten”

31 kandidaturen voor vernieuwde Wereldbeker, Golazo doet niet mee

31 kandidaturen voor vernieuwde Wereldbeker, Golazo doet niet mee

Van der Poel twee weken geleden in Koksijde, dit seizoen een van de drie Wereldbekers in België. Foto: BELGA

Golazo, organisator en eigenaar van 17 veldritten, dient voorlopig geen kandidaturen in voor de wereldbeker 2020-2021. Maar Flanders Classics, dat de organisatie op vraag van de UCI op zich neemt, heeft wel 31 kandidaturen binnen.

Flanders Classics krijgt stilaan zicht op de kandidaat-organisatoren voor de Wereldbeker veldrijden 2020-2021. Wie volgend seizoen een plek wil veroveren op de nieuwe Wereldbeker-kalender heeft nog tot middernacht de tijd om zich kandidaat te stellen. Flanders Classics stelt nu al een grote interesse in de veldritwereld vast.

Het is al langer bekend dat de Wereldbeker veldrijden voor een grote hervorming staat. De kalender van de Wereldbeker wordt volgend seizoen grondig uitgebreid en zal dan uit minimum 14 en maximum 16 wedstrijden bestaan. Er moet georganiseerd worden in minstens 7 verschillende landen. De UCI heeft de hervorming aangekondigd in het voorjaar van 2019 en startte daarbij ook een internationale tender procedure op. Die werd gewonnen door Flanders Classics in de zomer van 2019.

Deadline

Vandaag loopt de deadline af voor de kandidaat-organisatoren. Die moeten hun kandidatuur naar Flanders Classics sturen. Flanders Classics is tevreden over de getoonde interesse van kandidaat-organisatoren. ‘’De teller loopt nog, maar op dit moment hebben we al 31 kandidaturen op zak”, zegt CEO Tomas Van Den Spiegel. “We zullen dus ruimschoots kunnen voldoen aan de voorwaarden die de UCI heeft opgelegd rond de internationale spreiding, want er zitten ook een aantal heel mooie en aantrekkelijke nieuwkomers in het buitenland in. We zijn in ieder geval blij met de getoonde interesse en de positieve benadering van het project bij veel kandidaat-organisatoren.”

Nadat alle kandidaten definitief bekend zijn, zullen Flanders Classics en de UCI samen de kandidaturen beoordelen en vervolgens de nieuwe Wereldbeker-kalender samenstellen. De exacte locaties en de definitieve kalender worden aangekondigd tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden in Dübendorf.

Geen Namen in wereldbeker?

Golazo, een andere grote speler in de organisaties van veldritten, onder meer met de DVV Verzekeringen Trofee, doet wel niet mee. “In ons huidige aanbod van 17 crossen die wij organiseren met Golazo en SportID, zitten geen wereldbekercrossen, op die in Namen na. Dat willen we volgend seizoen zo houden en er zelfs een nog sterkere serie van topveldritten in eigen land van maken”, zegt Christophe Impens . “We hebben daar trouwens langdurige overeenkomsten voor lopen, zowel met televisie (alle 17 crossen komen live op tv, nvdr.), als met een aantal grote en loyale partners. Maar ook met de meeste gemeenten en steden hebben we langetermijnengagementen. Het veldrijden is onze nationale wintersport nummer één en blijft veel mogelijkheden bieden.”

31 kandidaturen voor vernieuwde Wereldbeker, Golazo doet niet mee
Foto: BELGA

“We geloven niet dat één klassement de rest zal versmachten. Er blijft ruimte voor een aantrekkelijke kalender met evenementen die een sterke traditie hebben of die vernieuwend zijn. Nadat we eerst flink wat professionalisering in de cross hebben gebracht, hebben we de laatste jaren volop de vernieuwing ingezet, vaak op verrassende en originele locaties. Kijk maar naar de Citadelcross in Namen, de Brussels Universities Cross, de Ethias Cross op de mijnterril van Beringen, de Urban Cross Kortrijk,... Die afwisseling van parcoursen zorgt voor nieuwe impulsen bij renners én publiek.”

“Het definitieve format van de wereldbeker is ook nog niet duidelijk”, vervolgt Impens. “Er zijn streefaantallen en -data bepaald, maar die zijn niet 100 procent zeker. Het is ook maar de vraag of de geplande crossen, op data van bestaande C1-wedstrijden, zomaar door een nieuwe organisatie kunnen ingevuld worden. Bovendien is wat er nu op tafel ligt voor een organisator financieel niet behapbaar. Maar we zouden snel duidelijkheid krijgen over een aantal van die punten en dan bekijken we het opnieuw.”

Kalender

Golazo heeft voor de kalender 2020-2021 bij de UCI dezelfde crossen ingediend als dit seizoen, op hun huidige datum. Het gaat ervan uit dat het nieuwe wereldbekerformat het voortbestaan van die crossen niet in de weg zal staan. Zodra de UCI meer duidelijkheid verschaft over de definitieve kalender, zal Golazo zijn aanpak voor het seizoen 2020-21 finetunen en verduidelijken.

De 17 cyclocrossen die georganiseerd worden door Golazo en SportID zijn Eeklo, Pelt, Leuven, Beringen, Oudenaarde, Niel, Hamme, Kortrijk, Zonhoven, Antwerpen, Ronse-Kluisbergen, Sint-Niklaas, Namen, Loenhout, Bredene, Baal en Brussel. Naast deze 17 eigen veldritten hebben Golazo en SportID samenwerkingsakkoorden met de crossen van Meulebeke, Kruibeke, Maldegem, Essen, Hulst en Lille.

Corrigeer