camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Charlotte De Bruyne als juryvoorzitter, links in het midden.  © VRT- Eyeworks, Thomas Nolf

Charlotte De Bruyne koestert haar rol in ‘De twaalf’

“Er zijn te veel acteurs voor te weinig interessante projecten”

Charlotte De Bruyne (29) is zuinig op haar tv-rollen. Pas wanneer er zich een pareltje zoals De twaalf aandient, hapt ze toe. “Ik heb de afgelopen jaren diverse malen bedankt.”

Charlotte De Bruyne heeft er net een hele week theatervoorstellingen opzitten in Namen. “Met mijn gezelschap Ontroerend Goed speel ik de voorstelling £¥€$, waarin de toeschouwers op het podium rond croupiertafels plaatsnemen. De komende weken vinden er voorstellingen plaats in Frankrijk, onder andere in Lyon. Mijn agenda is goed gevuld.”

Op zondag ben je in ‘De twaalf’ te zien. Ken jij de afloop al?

“Tijdens de opnames ben ik in het ongewisse gelaten. Maar sinds enkele dagen weet ik hoe de vork in de steel zit. Ik heb niet zitten bingewatchen. Sommige reeksen zijn te goed om in één keer erdoor te draaien. Die spaar ik op om in ideale momenten met mondjesmaat te degusteren. Zo ben ik nu in de ban van Sharp objects van Jean-Marc Vallée. Dat is ook de man van Big little lies.”

In ‘De twaalf’ ben je juryvoorzitster. Zou je zelf in zo’n jury willen zetelen?

“Enerzijds wel: het lijkt me maar normaal dat je je burgerplicht vervult. Maar de vraag is of een assisenjury wel een goed idee is. Ik vind het fijn dat de serie samen met de kijkers twijfelt. Het is super dat gewone mensen de maatschappij mogen vertegenwoordigen en beslissen over iemands lot. Vanuit filosofisch opzicht lijkt me dat te kloppen. Maar moet je in dat soort zaken niet net de mensen laten beslissen die voor zulke zaken hebben gestudeerd? Ik blijf erover dubben.”

Waarom duurde het zolang vooraleer je nog eens op tv te zien was?
Charlotte De Bruyne Actrice “Tijdens de opnames van ‘De twaalf’ ben ik in het ongewisse gelaten. Pas sinds kort weet ik hoe de vork in de steel zit”

“Omdat ik bewust lang heb gewacht tot er weer een pareltje zoals De twaalf op mijn pad kwam. Als acteur in Vlaanderen begeef je je op een kleine markt. Er zijn te veel acteurs voor veel te weinig interessante projecten. Er wordt veel gemaakt voor televisie, maar de afgelopen jaren heb ik diverse malen bedankt. Niet uit een gebrek aan respect, maar ik zou me in sommige series niet gelukkig voelen. En voorlopig lukt het me toch om te kunnen leven van acteerwerk dankzij mijn bezigheden in het theater.”

De twaalf’, Eén, zondag, 21.00 uur

Charlotte De Bruyne.   rr