Hoe een “krankzinnige” schaatswedstrijd leidde tot duizeligheid en oververhitting: “Ineens werd het zwart voor m’n ogen”

Hoe een “krankzinnige” schaatswedstrijd leidde tot duizeligheid en oververhitting: “Ineens werd het zwart voor m’n ogen”

Bosker kon gewoon niet meer en wilde stoppen.

Ophef in Nur-Sultan, waar dit weekend de derde wereldbekerwedstrijd snelschaatsen plaatsvindt. De 10.000 meter moest er gereden worden bij een temperatuur van 17 graden. En dat werd de Nederlander Marcel Bosker bijna fataal.

LEES OOK. Mathias Vosté houdt stand tussen het Nederlandse schaatsgeweld en levert topprestatie af

Twaalf mannen waagden zich zaterdag in Kazachstan aan een tocht van bijna een kwartier over het ijs. Bart Swings werd tiende en uiteindelijk kreeg de wedstrijd een Nederlandse winnaar: Patrick Roest. De man met de zilveren handschoentjes boekte zo zijn eerste zege op de langste afstand, maar wint dit seizoen zowat alle races waarin hij start. Maar toch had hij het bijzonder lastig in een duel met Jorrit Bergsma, dat in Nederland al snel “krankzinnig” genoemd werd.

“Het was een hele zware tien kilometer”, zei een aanvankelijk duizelige Roest aan de NOS. “Niet omdat het ijs heel zwaar is, maar omdat het heel warm is in de hal. Dat maakt het extra zwaar. Ik moest er heel diep voor gaan. Ik ging echt kapot. De laatste twee ronden wilde ik gewoon winnen. Dat mijn laatste ronde de beste was, geen idee hoe ik dat gedaan heb. Ik voelde me echt slecht.”

Hoe een “krankzinnige” schaatswedstrijd leidde tot duizeligheid en oververhitting: “Ineens werd het zwart voor m’n ogen”
Marcel Bosker leek op weg naar een scherpe tijd, tot het licht uitging. Foto: EPA-EFE

“Zwart voor de ogen”

Roest leek op bepaald moment in te storten, maar kwam in de laatste twee ronden dus tot leven. In tegenstelling tot Marcel Bosker. Die ontplofte en kwam uiteindelijk op ruim 50 seconden van zijn landgenoot over de finish.

“Ik had het zo heet, ik raakte oververhit denk ik. Het werd gewoon zwart voor mijn ogen”, aldus 22-jarige schaatser, die zo’n driekwartier nodig had om te herstellen. “In één keer was het gewoon klaar. Je hebt zulke ritten wel eens gezien op tv en dan denk je: dit gaat mij nooit gebeuren. Het is niet dat ik mezelf aanstelde of zo. Maar ik kon gewoon niet meer. Het was hier gewoon zes, zeven graden te warm. Op een 5km kan het nog, maar een 10km is dan wel heel zwaar.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.