Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De initiatiefnemers van de vzw Ocup bij de Bomasite: “Dit wordt een broedplaats voor ideeën.”

Leegstaande fabriek in Bomastraat krijgt tijdelijke invulling

“Buurtbewoners moeten hier beter van worden”

Ooit was het een melk­fabriek, daarna een rollerbladepiste en tenslotte een opleidingscentrum van het Rode Kruis. Nadien stond het enorme gebouw in de Boma­straat acht jaar leeg. Tot zaterdag. Dan opende in de geur van muntthee en verse soep de gestripte fabriekshal als “een broedplaats voor ideeën waar in de eerste plaats de buurtbewoners beter van moeten worden”, aldus ­Biniam Faelens van vzw Ocup, die in Gent leegstaande panden gratis wil ter beschikking stellen aan allerlei startende initiatieven die het geld niet hebben om een werkplek te huren. “Het is een allegaartje van initiatieven met de gemeenschap­pelijke eigenschap dat ze oog hebben voor de noden van de wijk.”

“Het Boma-experiment mag zeker tot eind 2020 zijn ding doen”, zegt schepen van Participatie Astrid De Bruycker (S.PA). “Het stedelijke Fonds Tijdelijke Invullingen ondersteunt het initiatief met 30.000 euro omdat zo leegstand wordt vermeden en vooral omdat deze innovatieve vrijplaats voor sociale en creatieve experimenten een meerwaarde zal betekenen voor de buurt.”

De definitieve bestemming van het gebouw is nog niet bekend. Er zijn wel plannen voor een architectenbureau aan de straatzijde.

Het beste van Enkel voor abonnees